bezár
 

zene

2021. 02. 01.
Cziffra Györgyre emlékszik a világ
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Cziffra Györgyre emlékszik a világ A világ 15 országában emlékeznek a 100 éve született Cziffra György (1921-1994) zongoraművészre és zenei hagyatékára – közölte az MTI.

Határtalan összefogásként jellemezte az emlékév megvalósulását Balázs János zongoraművész, a Cziffra György-emlékév művészeti vezetője. Balázs János kiemelte, hogy Magyarországon többek között a Müpa, a Zeneakadémia, a Filharmónia Magyarország és a Magyar Művészeti Akadémia működik közre, a nemzetközi zenei színtéren pedig a legnépszerűbb koncerttermek – a Moszkvai Állami Csajkovszkij Konzervatórium, a brüsszeli Bozar, a svájci Victoria Hall – mellett a legnagyobb zenekarok és legelismertebb művészek is mögöttük állnak.

Balázs János hozzátette, hogy olyan művészeket hívtak meg fellépni az emlékévben, akik azt a Liszt Ferenc-i örökséget képviselik, amelyből Cziffra György is táplálkozott. Ezáltal pedig Cziffra György örökségét, a romantikus gondolkodásmódot, az érzelemorientált előadói eszközt tudják széles körben integrálni a társadalomba, a szakmába. A zongoraművész kitért arra is, hogy az oktatás idén is a fesztivál része, február 11. és 14. között Dráfi Kálmán (zongora), Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Lukács Miklós (cimbalom) és Miklósa Erika (ének) tart ingyenes mesterkurzusokat.

Idén a hazai és nemzetközi zenei élet a 100 éve született Cziffra György zongoraművész előtt tiszteleg. A magyar kormány a 2021. február és 2022. május közötti időszakot Cziffra György-emlékévvé nyilvánította, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. Mintegy 100 esemény valósul meg itthon és külföldön világhírű művészek részvételével, február 9-én Bogányi Gergely, Dráfi Kálmán, Mocsári Károly és Balázs János zongoraművész ad online koncertet a Zeneakadémián.

Négyzetes kép a leadben: mma.hu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A 2021. február 21-i előadások
Színház otthonról - Amadeus a National Theatre at Home online közvetítésében
Interjú Miklós Szilveszterrel

Más művészeti ágakról

irodalom

A vadásznak könnyű, már halott A vadásznak könnyű, már halott
Szabó Imola Julianna: Holtak aranya, holdak ezüstje – Cser Kiadó, 2020.
Marilynne Robinson, Háztartás, Magvető, 2020. Fordította: Szabadkai Bernadett
Visky Ábel: Mesék a zárkából
Katrine W. Kjær: Egy lány hosszú futása


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés