bezár
 

zene

2021. 02. 12.
Meghalt Chick Corea dzsesszzongorista és zeneszerző
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Meghalt Chick Corea dzsesszzongorista és zeneszerző 79 éves korában elhunyt Chick Corea amerikai dzsesszzongorista és zeneszerző - közölték a zenész honlapján.

Karrierje több mint öt évtizedet ölelt fel, utolsó albuma 2020-ban jelent meg. Ő a negyedik a legtöbb Grammy-díjra jelölt zenészek rangsorában 65 jelöléssel, ebből 23 alkalommal nyert is. Corea február 9-én hunyt el a rák egy ritka fajtája következtében. A betegséget csak nemrég diagnosztizálták - írta a BBC hírportálja.

A zenész az 1960-as évek végén Miles Davisszel játszott. Saját együttese, az 1972-ben alapított Return to Forever a fúziós dzsessz egyik legnagyobb hatású zenekara volt. Zeneszerzői munkássága is világhírű, nagy slágerei között tartják számon a Spaint és a 500 Miles High-t.

"Munkáival és évtizedek turnéival milliókat érintett meg és inspirált" - olvasható a közleményben.

Novemberben a BBC-nek adott interjújában elmondta, hogy a karantén idejét új projektek tervezésére használta, alig várta, hogy újra élőben, közönség előtt játszhasson.

Halála előtt rajongóinak küldött üzenetében írta: "azt remélem, hogy akik érzik magukban a zenélés, az írás, az előadás késztetését, bele is vágnak. Ha nem magukért, a többiekért".

"Nemcsak arról van szó, hogy a világnak több művészre lenne szüksége, egyszerűen nagy öröm" - tette hozzá.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A 2021. február 21-i előadások
Interjú Baráti Kristóffal pályakezdésről, menedzselésről, külföldi lehetőségekről
Színház otthonról - Amadeus a National Theatre at Home online közvetítésében
avagy tudósítás az interpretáció és az improvizáció határvidékérő

Más művészeti ágakról

színház

Egy Don Juan a nappaliban?
A Magyar Nemzeti Balett Don Juan-előadásával folytatódik az Opera Otthonra
art&design

"A rajzolás főleg annak konfigurációja, amit látunk"
Paul Cézanne (1839-1906) rajzaiból és akvarelljeiből nyílik kiállítás nyáron a New York-i Modern Művészetek Múzeumában (MoMA)
Visky Ábel: Mesék a zárkából


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés