bezár
 

zene

2021. 02. 16.
Vinylen jövőre 40 éves Trottel új lemeze
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vinylen jövőre 40 éves Trottel új lemeze 'a Talayapa project' címmel vinylen jelent meg a jövőre 40 éves Trottel új lemeze. A formáció annak idején punkzenekarként indult, de már hosszú ideje kísérletező elektronikus zenét játszik.

"Amikor tinédzserként megsuhintott a punk szele, akkor ezt egyfajta energiának gondoltam, olyan kifejezési formának, aminek a zenei része csak egy eszköz. A Trottelt az 1985-ös újraalakulás után a szövegek mellett már jóval komplexebb zeneiség is jellemezte, miközben a közösség működése mindig eklektikus volt, a prioritás pedig a kalandvágy" - mondta Rupaszov Tamás, az együttes alapítója, basszusgitárosa, dalszerzője az MTI-nek.

Mint kifejtette, a Trottel különböző korszakait, felállásait és lemezeit a zenéhez való nyitott hozzáállás köti össze, a stílusbeli prekoncepció hiánya, és az éppen aktuális tagok hozzák saját karakterüket, hangzásvilágukat. Az együttesben a négy évtized alatt csaknem negyven ember fordult meg, ami Rupaszov szerint tükrözi az underground élethelyzetet, amit a nyolcvanas években a kötelező katonaság és a disszidálás is befolyásolt.

"Soha nem függtünk senkitől. Amióta 1992-ben megalapítottam a Trottel Recordsot, sok más kiadvány mellett minden Trottel-lemezt magam adok ki, koncertezni pedig csak olyan helyre megyünk, ami tetszik nekünk, és azt játszunk, amit mi akarunk" - jegyezte meg Rupaszov Tamás.

A Trottel legfrissebb anyaga, az a Talayapa project abból a duózásból nőtte ki magát, amelyet Rupaszov és Orosz Csaba dobos 2018-ban kezdett. Az ütőhangszeres 1997-től a kétezres évek elejéig már játszott a Trottelban. Három lemezen szerepelt: a TroxxTracks-en, az Interference-en és a Fluid-on, most viszont elektromos dobon játszik. Szintén régi-új tag Kardos Rita szaxofonos, aki 2004-től 2010-ig két lemezen (One Step Ahead, Embyro) zenélt a csapatban.

Az a Talayapa project című LP-re hat szám került, az elmúlt néhány évben felgyülemlett darabok közül csak a Psychedelic Sound Exploration jelent kivételt, amelyet még 2010-ben játszottak. A szám élő verziója korábban szerepelt az akkori A38-as Trottel-koncertet dokumentáló DVD-n. Mind a hat dal sodró lendületű, a mai életünkre reflektáló, 21. századi kísérleti zene.

Rupaszov Tamás az MTI-nek elmondta, hogy a Trottel Records a kezdetektől ad ki punk/hardcore felvételeket, emellett eklektikus, pszichedelikus anyagokat, és a kétezres évek második felétől a világzenéhez sorolható formációk lemezeit is.
"2016-tól én is újra átálltam a bakelit-kiadásra, ennek nagyon fontos része lett a Pajtás daloljunk! archív punkválogatás-sorozat, amely az évtizedekkel korábban kazettán kiadott anyagok újraélesztése. A nyolcvanas évek óta dokumentálom a hazai undergroundot, ami alatt minden olyan zenét értek, ami nem jut el a nagyközönséghez" - fejtette ki a zenész.

A járványkorlátozások miatt az a Talayapa projectet bemutató Trottel-koncertet január 23-án közönség nélkül rögzítették az A38-hajón, a felvétel hamarosan látható lesz az M2 Petőfi TV-n.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Interjú Baráti Kristóffal pályakezdésről, menedzselésről, külföldi lehetőségekről
A 2021. február 18-i előadások
135 éve született Wilhelm Furtwängler
Bartók Béla halálának 75. évfordulójára

Más művészeti ágakról

art&design

Gyíkok* Gyíkok*
A magyar performansz története 1966–2018 (10): Szerbiai magyar performansz: Aiowa csoport (1988-92)
irodalom

Bolyongás a szemétösvényeken Bolyongás a szemétösvényeken
Selyem Zsuzsa: Az első világvége, amit együtt töltöttünk, Jelenkor, 2020.
art&design

Rejtőzködő kiállítóterek I. élőben és virtuálisan Rejtőzködő kiállítóterek I. élőben és virtuálisan
aqb, ProjectSpace – Mátrai Erik: „Ellipszisek”
irodalom

Falcsik Mari: Szeptemberi tavasz és A téka Falcsik Mari: Szeptemberi tavasz és A téka
Megjelentek a Prae folyóirat Ragály-számában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés