bezár
 

irodalom

2021. 02. 18.
Vers-e az Edit?
Kétségek a József Attila-kézirattal kapcsolatban
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Vers-e az Edit? Kétségek merültek fel Tverdota Györgyben a frissen felfedezett József Attila-kézirat versszerűségével kapcsolatban. Írásában a szöveget egyrészt a költő életének kontextusából kiindulva, másrészt a műfajiság szempontja felől értékelte.

A József Attila Társaság honlapján közli a Társaság elnöke a véleményét. Ha az eredeti feltételezés igaz lenne, az Edit című szöveg alján szereplő 1935. március nyolcadikai datálás bizonyítaná, hogy a költőben a szerelmi érzés már néhány hónappal a terápiája megkezdése után fellobbant Gyömrői Edit iránt. Csakhogy a kedves, aki mellett ekkortájt „a boldog megelégedettség érzése fogja el a költőt, Szántó Judit”.

Tverdota György rámutat, a Szép szó 1936. májusi számában valóban megjelent Egy pszichoanalitikus nőhöz című vers, amely a Nagyon fáj című kötetben a Gyermekké tettél címet kapta.

Íme a szöveg: „Ezért üldögélek / a világban. // Minden pillanat / édes, kellemes // Ezért a szivemen / már nem / sötét dolgok ülnek / kedvesem mosolygok.”

Tverdota felidézte József Attila 1935. április 14-én kelt levelét, melyben a költő terapeutáját „Kedves Gyömrői”-ként szólította meg és megvonta felé irányuló bizalmát. Ez az egy hónappal későbbi levél nem szerelmes hangnemben íródott, így a két szöveg az érzelmek változását is tükrözheti. A társaság elnöke hangsúlyozza a feszültséget a frissen felfedezett szöveg címe és a levélbeli megszólítás között, ugyanis míg az előbbi személyes közelséget, utóbbi távolságtartást mutat. 

Álláspontja szerint a talált alkotás nem versként, hanem verscsiraként határozható meg, leginkább egy készülő mű tervezetének lehet tekinteni. Megválaszolásra vár, hogy a költő miért látta-e el dátummal és aláírással a kezdetleges fogalmazványt.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége
Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjához
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma

Más művészeti ágakról

Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Csáki László: Kék Pelikan
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés