bezár
 

film

2021. 03. 04.
SZFE: Középiskolások írtak nyílt levelet Vidnyánszky Attilának
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
SZFE: Középiskolások írtak nyílt levelet Vidnyánszky Attilának Középiskolások írtak nyílt levelet Vidnyánszky Attilának, melyben leszögezik, hogy saját elhatározásból nem felvételiznek idén az SZFE-re, és nem tanáraik bujtogatták őket.

A Facebook-bejegyzés formájában közzétett üzenet válasz a Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriumi elnökének arra a kijelentésére, hogy a diákokat a tanárok beszélték le a felvételi jelentkezésről.

„Igen hangos propagandát folytattak az ellen, hogy a fiatalok jelentkezzenek az egyetemre. Üzentek a drámatagozatos középiskoláknak: agitáljanak a gyerekek közt, hogy ne jelentkezzenek a Színművészetire. Ám ennek ellenére többen fognak felvételizni, mint tavaly” – nyilatkozta Vidnyánszky Attila.

A továbbiakban a diákok levelét közöljük.

"Tisztelt Vidnyánszky Attila!

Mi azok a drámatagozatosok vagyunk, akiket Ön szerint "agitáltak a tanárok", hogy ne menjünk a Színház- és Filmművészeti Egyetemre.

Most azt érezzük, nemhogy kötelez a szolidaritás, de válaszolni akarunk Önnek a kételyek eloszlatása végett.

Annyira bátran mertük kijelenteni az elmúlt években, hogy "a Színműre akarunk menni".

Mi, normális körülmények között most, '21-ben felvételiznénk, de már a repertoáros mappára is rossz szájízzel nézünk rá. S csak azért nem megyünk külföldre tanulni, mert itthon szeretnénk alkotni. Most tanácstalanul állunk, várva a csodát, a hírt egy másik, alternatív Színműről, ahol azzal foglalkoznánk, amivel érdemes: a művészettel, nem a politikával. Szóval kint voltunk a tüntetéseken, támogattuk a Freeszfe-seket - tanárokat, akik minket is taníthattak volna; hallgatókat, akiktől sokat tanulhattunk volna.

Az átalakítással elvették tőlünk az egyetlen olyan továbbtanulási lehetőséget, ami még független művészi értékeket képviselt, ahol tere volt a fantáziának, a szabadságnak: és ami sok évig mindannyiunk álma volt. Most nincs hová felvételizni, hiszen ezen kívül nem létezik színművészeti felsőoktatás Magyarországon.

Gondolkodunk, érzünk. Erre neveltek minket az iskolában azok az emberek, akik az "SZFA" jelenlegi tanári karának háromnegyedével ellentétben konyítanak a művészethez. Ezen a pályán dolgoznak, és tanítják a szakmát. Különleges a kapcsolatunk Velük: szülőkként, mesterekként és barátokként tekinthetünk rájuk.

Kiállunk a Tanáraink mellett! Mindent Tőlük tanultunk.

Most pedig, vannak köztünk leendő színészek, dramaturgok, koreográfusok, rendezők. Itthon fogunk alkotni, és hiszünk a szabad vélemény nyilvánításban.

Mi, az aláírók idén nem felvételizünk. A mi döntésünk volt, senki nem befolyásolt, a nevünket ezért vállaltuk. De mindhárom iskola mindegyik diákjának nevében beszélünk.

Ha van kérdésük, azt nekünk tegyék fel!

2021. március 3.

Tisztelettel, az ország 3 legszínvonalasabb drámaoktatást nyújtó iskolájából:

Bolla Gábor

Bori Dorottya

Czeizer Dóra

Felber Dominik

Gábor Dorka

Gál Oxána

Kodolányi Kamilla

Kovács Korinna

Mészáros Míra

Monoki Luca

Mónus Szonja

Papp Luca"

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Enyedi Ildikó: A feleségem története
Interjú Fabricius Gáborral

Más művészeti ágakról

art&design

A felhő mögött – A digitális technológia anyagiságáról A felhő mögött – A digitális technológia anyagiságáról
Beyond the Cloud című csoportos kiállítás: Schneider Ákos megnyitóbeszéde
Áfra János és Szegedi-Varga Zsuzsanna közös kötetének bemutatója a MERSZ Klubban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés