bezár
 

film

2021. 03. 09.
Online vetítések a Cervantes Intézettől
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Online vetítések a Cervantes Intézettől Úttörő spanyol filmrendezőnők alkotásaiból indul online vetítéssorozat kedden Női tér címmel az idén 30 éves Cervantes Intézet szervezésében.

A Cervantes Intézetnek a Női tér elnevezésű filmciklusa ebben az évben azokra a nőkre összpontosít, akik az ötvenes-hatvanas években debütáltak filmrendezőként - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

A március 26-ig tartó vetítéssorozat Segundo López, városi kalandor című komédia vetítésével kezdődik.  Anna Mariscal színésznő 1952-ben kezdte meg rendezői pályafutását. Első filmje egy vidéki, idősödő, analfabéta férfi történetét meséli el, aki édesanyja halála után úgy dönt, hogy eladja a szerény családi vállalkozást és elmegy, hogy szerencsét próbáljon Madridban.

Március 12-én A Macska című tragédiát láthatják a nézők. A film képi világa az andalúz vidék és a tanyasi élet esztétikájából táplálkozik, az adott kor spanyol filmművészetéhez képest szokatlan karakterfejlődést ábrázol. A színésznőként, rendezőként és producerként Spanyolországban, a forradalmi Kubában és Olaszországban is alkotó Margarita Alexandre a filmet Rafael Torrecillával közösen rendezte.

Március 16-án A cuencai bűntény című, az 1910-es években történt valós eseten alapuló film szerepel a programban. Az alkotás 1979-es premierje botrányt kavart a demokrácia első éveiben járó Spanyolországban. A felderítetlen bűncselekmény szörnyű története, a bűnösök kereséséről szóló alkotás miatt a rendezőnőnek, Pilar Mirónak a bíróság előtt kellett védekeznie. A hatóságok úgy vélték, a film a "bírósági testület és a rendőrség elleni bűncselekmény" - olvasható a tájékoztatóban.

Az Öt óra Marióval című előadás a nyolcvanas években került színpadra, Lola Herrera főszereplésével. Ennek a darabnak a feldolgozása lehetőséget adott Josefina Molina rendezőnek arra, hogy olyan filmmel kísérletezzen, amely a polgárháború utáni korszak nemzedékének érzelmeire reflektál. A március 19-én vetített, Az éjszakai előadás című film a színésznő és az általa alakított karakter közötti párhuzamokat és különbségeket láttatja a volt férjével, Daniel Dicenta rendezővel történő találkozások során, akivel hosszú, katartikus beszélgetést folytat, felfedve mindkettőjük sérüléseit és traumáit - olvasható a tájékoztatóban.

Március 23-án és 26-án a Bartolomé testvérek, Cecilia és José rendezésében egy kétrészes dokumentumfilmet láthatnak a nézők. Az És ami azután történt... forgatása Franco halála után három évvel kezdődött és egy hónappal az 1981. február 23-i puccskísérlet előtt fejeződött be. A dokumentumfilmek a spanyol társadalmi és politikai válság kulcselemeit mutatják be. A filmben megjelennek a Franco halála után bekövetkezett változások, és az, ahogy erre a spanyolok reagáltak.

A filmek a Cervantes Intézet Vimeo-csatornáján ingyenesen lesznek elérhetők 48 órán keresztül.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Steve Lightfoot: Ne higgy a szemének!
Viktor Kosakovskiy: Gunda
Darius Marder: Sound of Metal

Más művészeti ágakról

A Magyar Kultúra című kulturális folyóirat debütáló száma
irodalom

Jól rontani Jól rontani
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 2. nap
irodalom

Egy szó megtisztítása Egy szó megtisztítása
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 1. nap
art&design

Transzparencia Transzparencia
Majoros Áron Zsolt „Influence/Hatás” című kiállításáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés