bezár
 

film

2021. 03. 18.
Haza magasban – új német filmek a Távmoziban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Haza magasban – új német filmek a Távmoziban Március 18-21. között négy friss, aktuális filmet vetít a Távmoziban Haza a magasban cím alatt – tájékoztatta a prae.hu művészeti portált a Goethe Intézet.

„Mert ha sehol is: otthon állok,/mert az a való, mit én látok” írja Illyés Gyula a Haza a magasban című versében, amely a névadója lett a Goethe Intézet által meghirdetett online filmes projektnek. Nem véletlenül, ugyanis a filmcsomag olyan filmeket rejt magában, amelyek a haza fogalmát járják körül:

 

  • Michael Venus: Álom (Schlaf, 2020)
  • Janna Ji Wonders: Mindörökké Walchensee (Walchensee Forever, 2020)
  • Uisenma Borchu: Fekete tej (Schwarze Milch, 2020)
  • Thomas Heise: A haza időből állótér (Heimat is tein Raum aus Zeit, 2019)

 

Két dokumentumfilmet és két játékfilmet tartalmaz a csomag. A két dokumentumfilmből (Mindörökké Walchensee, A haza időből álló tér) kiderül, hogy a saját családtörténettel való szembenézés milyen erősen befolyásolja a hazához való viszonyt. A két játékfilmben (Álom, Fekete tej) pedig az utazás motívuma szolgál arra – legyen szó egy távoli sivatagba, vagy az álom révén a tudatalattiba tett utazásról –, hogy kiderüljön, létezik-e haza, ahová eljuthat az ember.

Mindazoknak az érdeklődőknek, akik jobban szeretnének elmélyülni az úgynevezett Heimatfilmekben (német műfaj, amely a haza kérdését boncolgatja), és a haza fogalmának jelentésrétegeiben, a Goethe Intézet a következő olvasmányokat ajánlja:

 

  • Nádasdy Ádám nyelvész a haza és a Heimat szavak eltérő jelentésrétegeiről ír (hamarosan elérhető a Kultúra rovatban, a Goethe Intézet honlapján),
  • Aleida Assmann az egyéni identitás, a krízishelyzetek és a haza közötti kapcsolatokra mutat rá (itt olvasható),
  • és végül Georg Seeßlen filmtörténész a négy bemutatott film egymáshoz való viszonyát elemzi (itt olvasható).

 

A német Heimatfilmek – azaz a haza kérdését körül járó műfaj – az 1940-es évektől az 1960-as évekig igen kedveltek voltak, azonban nem meglepő, hogy újra elkezdtek foglalkozni a filmkészítők ennek e problémakör mélységeivel. A haza sokrétű fogalom, a migráció, az elvándorlás kérdései ma is aktuálissá teszik a témát. Haza: sallangok nélkül csupán annyit tesz – a magyar értelmező kéziszótár alapján –, hogy ’az az ország, ahol valaki született, ahonnan származik, s ahol általában él, amelynek népéhez tartozik, vagy ahová tartozónak vallja magát’. Azonban a haza mint fogalom jelentése egyénenként változhat: van, akinek az a hely, ahol biztonságban van, ahol törődnek vele, vagy ahol a gyökereit, hagyományait ápolja, van, akinek esetleg csak egy földrajzi meghatározás, sőt olyan is lehet, akinek ez a szó nem mond semmit.

A filmekre jegyek a Távmozi rendszerében ITT válthatók.

 

A négyzetes képen a Mindörökké Walchensee című film hivatalos plakátjának részlete látható.

Forrás: Goethe Intézet

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről
Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés