bezár
 

zene

2021. 03. 25.
Karosi Júlia lemezéről beszél a nemzetközi sajtó
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Karosi Júlia lemezéről beszél a nemzetközi sajtó Karosi Júlia Without Dimensions című albumát amerikai és a legjelentősebb német nyelvű jazzmagazinok pozitív kritikája mellett a BBC Music Magazine is négy csillagosra értékelte – írja a papageno.hu. 

Az albumon Karosi állandó magyar zenésztársai mellett a többszörös Grammy-díjas New York-i gitáros, Ben Monder is közreműködött. A dalok egyedi megközelítésben adnak betekintést zenei örökségünkbe, hiszen Júlia saját szerzeményei Bartók és Kodály műveinek átdolgozásaival lépnek fúzióra.

Az átdolgozások először 2019-ben a Müpa Jazz Showcase fesztivál záróestjén hangzottak el, ahol Ben Monder volt a vendégük. „Bartók Béla valószínűleg szakmai fejlődésem egyik legmeghatározóbb zeneszerzője volt.” – nyilatkozta a New York-i gitáros, aki eddig nyolc szólólemezt készített, valamint tucatnyi művésszel dolgozott együtt, többek között David Bowie posztumusz kiadott, Blackstar című albumán is az ő játéka hallható. A különleges zenei anyagból készült Without Dimensions 2020 októberében, a német-holland Double Moon Records kiadásában jelent meg.

„Átütő erejű alkotás. A zene atmoszférikus összegzése a folkos, az álmodozó és a dinamikus témáknak, melyek Karosi Júlia énekesi akrobata mutatványának köszönhetően telnek meg lélekkel és érzelmekkel” – így jellemezte Karosi Júlia Without Dimensons című albumát Jerome Wilson, az All About Jazz kritikusa. A lemezen hat Bartók-átdolgozás, öt Karosi Júlia-szerzemény, és egy Kodály-feldolgozás található. „A cím leginkább arra a dimenziók nélküli lebegésre utal, melyet számomra csak a zene tud nyújtani. Mintha kilépnék térből és időből.” – meséli az énekesnő, aki egyéni Bartók Mikrokozmosz-átirataival és Kodály Epigramma-átdolgozásaival 2018-ban elnyerte az MMA Művészeti Ösztöndíj Programját. 

A Without Dimesions a Jazz Weekly oldalán a hét lemeze címet is elnyerte, a New York City Jazz Records és a legfontosabb német nyelvű jazzmagazinok – Jazzthing, Jazzpodium, Concerto Magazin – is pozitívan írtak róla. A BBC Music Magazine kritikusa, Garry Booth négycsillagos értékelést adott a lemeznek. 

A magyar közönség a tervek szerint szeptember 27-én a Get Closer Fesztiválon hallhatja a Karosi Júliát és Quartetjét, melynek tagjai Tálas Áron (zongora), Bögöthy Ádám (nagybőgő) és Varga Bendegúz (dob).

Négyzetes kép a leadben: wikipedia.com

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Csáki László: Kék Pelikan
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés