bezár
 

art&design

2021. 03. 27.
A 20. századi fotográfia nagy ikonjainak képei a Budapest FotóFesztivál nyitókiállításán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 20. századi fotográfia nagy ikonjainak képei a Budapest FotóFesztivál nyitókiállításán A 20. századi fotográfia nagy ikonjainak képei láthatóak a 2021-es Budapest FotóFesztivál nyitókiállításán. A New York-i Howard Greenberg Gallery gyűjteményéből összeválogatott anyagban 41 fotográfus csaknem 70 felvétele szerepel.

A Fotóikonok - Archívumból történelem című kiállítás péntek esti online megnyitóján Révész Tamás fotográfus kiemelte: a tárlat anyaga bepillantást enged a 20. század első felébe, a kor nagy fotográfusainak munkáin keresztül. Az anyag különlegessége, hogy egy kifejezetten kereskedelmi célú amerikai galéria gyűjteményéből válogatták össze.

Howard Greenberg, bár Magyarországon kevésbé ismert, a világ egyik legjelentősebb fotókereskedője, aki az 1970-es években kezdett el gyűjteni - fűzte hozzá.

A kiállítás kurátora a spanyol diChroma Photography igazgatója, Anne Morin volt, aki elmondta: a bemutatott anyag a nagy fotóikonok - többek között Berenice Abbott, Araki, John Heartfield, William Eggleston, Walker Evans, Allen Ginsberg, Helmut Newton, André Kertész, Robert Capa és Martin Munkácsi - kevésbé ismert képeit, a fotográfia 20. századi történetének "földalatti szövetét" öleli fel.

A kiállításon olyan képek szerepelnek, amelyek végül magángyűjtőkhöz fognak kerülni és néhány kivételtől eltekintve sohasem láthatja majd őket a nagyközönség - hangsúlyozta.

Mucsy Szilvia, a Budapest FotóFesztivál igazgatója kiemelte: az idei eseménysorozat részletes programjairól a fesztivál közösségi oldalán lehet tájékozódni.

Az online kiállítás megnyitón köszöntőt mondott Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója és Anunciada Fernández de Córdova y Alonso-Viguera, Spanyolország budapesti nagykövete is.

A kiállítás szombattól virtuális sétán járható be a Műcsarnok internetes oldalán. Az újranyitást követően a kiállítás 2021. június 27-ig lesz látogatható.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
art&design

Interjú Esterházy Marcellel a MODEM-ben tartott kiállítás kapcsán
art&design

Interjú Révész Emese művészettörténésszel

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Nils Frahm: Day
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés