bezár
 

art&design

2021. 04. 01.
Fotóikonok a Műcsarnok legújabb tárlatán
A fotográfia 20. századi története
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fotóikonok a Műcsarnok legújabb tárlatán A Budapest Fotófesztivál és a Műcsarnok különleges válogatást mutat be a New York-i Howard Greenberg Gallery gyűjteményéből. A Fotóikonok című tárlaton negyvenegy fotográfus csaknem hetven felvételén a fotográfia 20. századi történetének részletgazdag képe rajzolódik ki - mondta el Tulipán Zsuzsa, a Fotóikonok című kiállítás magyarországi kurátora az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.  

Tulipán Zsuzsa kurátor elmondta: a New York-i Howard Greenberg Gallery a világ egyik legismertebb galériája, a névadó tulajdonos a 19. és 20. századi fotóművészet elismert szaktekintélye, hatalmas gyűjteménye több mint 30 ezer fotográfiát számlál, amelyben a 20. század legnagyobb hatású fotográfusainak munkái szerepelnek.

Hozzátette: Anne Morin, a madridi diChroma Fotómúzeum igazgatója, a kiállítás kurátora kereste fel a galeristát, és kiválogatott csaknem 70 felvételt a hatalmas gyűjteményből. A kiállítás kurátora Anne Morin és Howard Greenberg is alapvetően fotótörténeti érdeklődésű, ez hozta össze őket - mondta Tulipán Zsuzsa.

Hozzátette: a kurátori koncepció szerint valahányszor betekintünk egy ilyen archivumba újabb és újabb történetekre lelünk. Itt a 19. század végétől a 20. század végéig fókuszálunk a fotográfusokra. A kiállítás első képe egy 1900-as Alfred Stieglitz-kép, az utolsó pedig egy Araki-fénykép a 2000-es évek közepéről.

Tulipán Zsuzsa elmondta, hogy a válogatásban az alkotóktól egy-egy képet láthat a közönség. A kurátor beszélt arról is, hogy a rendezés során igyekeztek azokra a kapcsolódási pontokra fókuszálni, amelyek összekötik a fotográfusok életműveit.

Az ikonikus nevek között, mint Berenice Abbott, Araki, John Heartfield, William Eggleston, Walker Evans, Allen Ginsberg, Helmut Newton vagy Man Ray, számunkra kitüntetett helyet foglalnak el a világhírű magyar származású fotográfusok, köztük André Kertész, Robert Capa és Martin Munkácsi.

Mivel Greenberg a Martin Munkácsi hagyaték kezelője is, ezért tőle picivel több képet tudtunk bemutatni - tette hozzá a kurátor.

Ezentúl bemutatjuk azokat a hatásokat is, amelyeket az európai fotóművészet az amerikaira gyakorolt, így nyomonkövethető egyfajta történeti ív is az anyagban - mondta Tulipán Zsuzsa.

A kiállítás virtuális sétán járható be a Műcsarnok weboldalán.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Rejtőzködő kiállítóterek II. Élőben és virtuálisan Rejtőzködő kiállítóterek II. Élőben és virtuálisan
Artus, Kapcsolótér – Bodóczky István: „Játsszuk azt, hogy meghaltunk”
art&design

Életem története Életem története
Gát János: Csillapíthatatlanul szomjazzák a végtelent – Beszélgetések Reigl Judittal – egy festő (ön)életrajza, Corvina Kiadó, 2020.
art&design

Vigyázat! Törékeny! // Fragile! Handle with care! Vigyázat! Törékeny! // Fragile! Handle with care!
A Skurc Group „Töredekékek” című kiállításáról a MAMŰ Galériában
art&design

„Podcasting”, a kultúrszerelem „Podcasting”, a kultúrszerelem
Podcast-történet és ajánló a hazai, kulturális csatornákról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés