bezár
 

építészet

2021. 04. 14.
Zobokiék díja SencsenBen
Második helyezés a Nemzetközi Előadóművészeti Központ tervpályázatán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Zobokiék díja SencsenBen Megosztott második díjat nyert a ZDA - Zoboki Építésziroda a sencseni Nemzetközi Előadóművészeti Központ tervpályázatán, amelynek idei döntőjében világsztárokkal, köztük Zaha Hadid irodájával és a végső győztes New York-i Ennead Architects-szel volt versenyben a magyar építészcsapat. A ZDA koncepcióját kiemelkedőnek ítélte a nemzetközi sztárépítészekből álló zsűri, kiemelve a tervezett épület funkcionális kidolgozottságát és egyedi színháztechnológiai megoldásait. A magyar tervet, illetve annak részleteit az épület megépítése során is felhasználhatják majd.

Tavaly júliusban írtak ki pályázatot a 19 milliós kínai metropolisz, Sencsen Futian negyedének új, világszínvonalú előadóművészeti központjának megtervezésére. A építészeknek egy három épületből álló barnamezős fejlesztés részeként kellett az 53 ezer négyzetméteres és több mint 80 milliárd forint becsült beruházási értékű, Müpa léptékű Nemzetközi Előadóművészeti Központ (International Performance Center) koncepciótervét elkészíteniük.

A Nemzetközi Előadóművészeti Központ látványterve

A Nemzetközi Előadóművészeti Központ látványterve

A város 40 éves évfordulójára készülő projekt jelentőségét jelzi, hogy a nemzetközi pályázatra több világsztár építészirodát, többek között Heatherwick Studiót, Christian de Portzamparc irodáját és a Henning Larsen Architectset is meghívtak, míg a nyílt tenderen elindult Zaha Hadid és Sou Fujimoto irodája, valamint a New York-i Ennead Architects is.

A zsűriben többek között helyet kapott korunk egyik legnagyobb hatású építész-gondolkodója, Rem Koolhaas valamint az olasz sztárépítész, Massimiliano Fuksas. Ezért már önmagában az is komoly elismerés volt, hogy a ZDA a meghívott építészirodák között kapott helyet. Novemberben azonban ennél is komolyabb sikert értek el a magyar építészek: az utolsó, döntő fordulóba is beválogatta tervüket a zsűri. Itt már csak öten, egy dán iroda, az SHL Shanghai mellett a Zaha Hadid Ltd., az Ennead Architects, a francia Coldefy & Associés Architectes Urbanistes és a magyar ZDA versenyeztek. Utóbbiak munkáját az Intramuros Építésziroda és az Arch-Studio segítette.

A Nemzetközi Előadóművészeti Központ látványterveA Nemzetközi Előadóművészeti Központ látványterve

A ZDA célja egy olyan kulturális középület létrehozása volt, amely egyszerre lehet az előadóművészetek otthona, nyitott közösségi tér és kulturális bevásárlóközpont. Egy olyan ház, amelyben élet van, de egyben városi jelkép is. Az épület formája a kínai mitológia ősi hegyeit és sziklaszirtjeit idézi, az ég felé törekszik mint egy friss hajtás, összekötve a múltat a jövővel. Nemcsak a külső tervek egyediek, mivel az épületbe egy ténylegesen multifunkcionális színháztermet terveztek, amely a tér fizikai variálhatóságával gyakorlatilag bármilyen előadóművészeti műfaj igényeit ki tudja szolgálni. „A döntő fordulóban arra törekedtünk, hogy lehengerlő belső technológiával vértezzük fel a házat, bemutatva a zengő terek építészete terén meglévő évtizedes tudásunkat" - mondta Csiszér András. A ZDA design igazgatója hozzátette, hogy a nemzetközi és hazai előadóművészeti élet neves képviselőit is bevonták a tervezésbe, hogy olyan házat hozzanak létre, amely a jövő művészeti irányzatainak igényeit is maximálisan kielégíti. A magyar építészek terve végül megosztott második díjat kapott a tervpályázaton, amit az amerikai Ennead Architects iroda nyert meg. A ZDA tervét - amelyet általánosságban nagyon magas színvonalúnak értékelt a zsűri, kiemelve funkcionális kidolgozottságát és egyedülálló technológiai megoldásait - a kiírók az épület megépítésekor is felhasználhatják.

„Nagyon komoly elismerés, hogy a szakmai zsűri világsztárokkal egy polcra helyezte a ZDA-t. Ez azt mutatja, hogy az alkotóközösségünk kimagasló szakmai színvonalon dolgozik, és hogy a magyar építészeknek van keresnivalójuk a nemzetközi színtéren” - mondta Zoboki Gábor. A ZDA alapító-igazgatója kiemelte, hogy egyre fontosabb terep lehet a magyar építészek számára Kína, ahol nagyon jelentős fejlesztések zajlanak most és a következő években is annak érdekében, hogy az ország szociális, közösségi és kulturális infrastruktúrája is 21. századi színvonalúvá váljon.

A Nemzetközi Előadóművészeti Központ látványterveA Nemzetközi Előadóművészeti Központ látványterve

A ZDA komoly sikert ért el Kínában a Shenzheni Operaház tervezésére kiírt nemzetközi építészeti tervpályázaton is, amelynek szintén a napokban hirdették ki a végeredményét. Az építésziroda megvételt nyert a hongkongi öbölbe megálmodott új, ikonikus kulturális létesítmény tervével, amelyet a legjobb 12 pályamű közé válogattak. A pályázat nyertese az Ateliers Jean Nouvel építésziroda lett. A Tenger Kapuja nevet viselő, nagyvonalú és futurisztikus magyar terv megjelenésével idézi Shenzhen város morfológiáját, a 19 milliós metropoliszt körülölelő hegyeket és egyben emléket állít a műfaj halhatatlanjainak is. A 170 ezer négyzetméteres kulturális komplexum tervpályázatán világsztár építészirodák sokasága versenyzett, a zsűri által is elismert magyar koncepcióterven pedig több mint 30 építész, szakági tervező és egyéb szakember dolgozott hónapokon keresztül. A ZDA egy különleges videófilmben mutatta be tervkoncepcióját, amely a budapesti Müpa tervezése óta a műterem legszofisztikáltabb munkája. Esszenciája mindannak a tudásnak, tervezői szemléletmódnak és tapasztalatnak, amelyet a ZDA az elmúlt több mint 20 évben zengő terek tervezése során

A ZDA - Zoboki Építésziroda 1997-ben alakult. Léptékére, beruházási portfóliója széles skálájára és jelentőségére tekintettel mára a közép-európai régió egyik legfontosabb építészeti műhelyévé vált. Az iroda meghatározó szerephez jutott a magyar tervezői piacon és egyre több nemzetközi projektjére lehet büszke - például Kínában.

A ZDA megalakulása óta arra törekszik, hogy az építészeti dizájn magas minőségét professzionális műszaki tudással párosítsa - ennek hatékonyságát erősíti az iroda angolszász működési elve és módszertana. Az iroda nevét olyan kiemelkedő projektek jelzik, mint a budapesti Művészetek Palotája, a sencseni Nanshan Kulturális Központ, a törökbálinti Telenor székház vagy a Richter Kémiai Kutatóközpont tervezése. A ZDA építészeti koncepciója és tervei szerint újul meg az ország egyik legjelentősebb műemléképülete, a Magyar Állami Operaház.

A ZDA munkáit az elmúlt évtizedben számos hazai és nemzetközi díjjal jutalmazták, és jelentős sikereket ért el az egyedi technológiai hátterű kulturális épületek tervezésében, amelyre tekintettel számos külföldi megbízást nyert el. Az iroda alapító-igazgatója, Zoboki Gábor Ybl-díjas építész.

A szövegben található látványtervek forrása: ZDA/The Greypixel

A négyzetes képen Futian látható a Sparktour felvételén, forrás: Wikipédia

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

építészet

A Magyar Zene Háza nyerte el a „Világ Legjobb Zenei Célú Fejlesztése” díjat
Az amerikai Music Cities Awards a legjobbnak minősítette a készülő épületet
építészet

A modernizmus és a múlt illúziója A modernizmus és a múlt illúziója
Építészeti körtúra az ezerarcú Barcelonában

Más művészeti ágakról

irodalom

Életrevalóság Életrevalóság
Nemes Z. Márió esszéje a Prae folyóirat Ragály-számából
gyerek

Berg Judittal és a két kis dínóval kampányol az UNICEF Magyarország Berg Judittal és a két kis dínóval kampányol az UNICEF Magyarország
Névre szóló levelet kaphatnak a mesehősöktől a 4-10 éves gyerekek
irodalom

Molnár T. Eszter: Függőkert Molnár T. Eszter: Függőkert
A Prae folyóirat Ragály-számából
Darius Marder: Sound of Metal


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés