bezár
 

irodalom

2021. 04. 15.
Halál vagy álom?
Élet és Irodalom 2021. április 16.
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Halál vagy álom? Az Élet és Irodalom e heti lapszámának irodalmi vonatkozásai a különböző, legtöbbször tragikus emberi sorsok köré épülnek, azon belül is kiemelkedő motívumokat alkot a halál és az álmodás kettőssége. A pénteken megjelenő áprilisi számban G. István László és Markó Béla verseit, valamint Berta Ádám, Szánthó Erika Emma, Deák D. Dániel és Odze György prózáit olvashatjuk. Emellett Szív Ernő tárcáját, továbbá Mohai Aletta és Nemes Z. Márió kritikáit is megtaláljuk a lapszámban.

Az Ex Libris rovatban Várkonyi Benedek írásai szerepelnek. Olyan könyvekről számol be, amelyek a XIX. század végének és a XX. század elejének egyre hanyatló körülményei között játszódnak, és amelyeknek néhány szereplője majdnem mindegyikben felbukkan. A négy szerző világképe és stílusa azonban eltérő. Elsőként Tilmann Lahme A Mannok című családregénye kerül terítékre, amelynek középpontjában Thomas Mann áll. Az író megformálása mögött hatalmas kutatómunka áll, mégsem elfogult, így pedig egy pontos portrét kaphatunk, és valósághű családképet a Mannokról. A második kötet Manfred Flügge Nagyváros lélek nélkül című alkotása, a Harmadik Birodalmat idézi, és annak megannyi viszontagságát. Ezt követi Oliver Hilmes A fekete özvegy című kötete – Alma Mahler-Werfel életéről szól, aki nem véletlenül érdemelte ki a fekete özvegy megnevezést. A rovatban megjelenő negyedik regény Benjamin Balint Kafka utolsó pere, ami Kafka kéziratainak hányatatott sorsát járja körbe.

Károlyi Csaba kritikáját is megtaláljuk a Simon Márton által válogatott 99 magyar vers antológiáról. Kilencvenkilenc halott költő verseit olvashatjuk az antológiában, amelyek a mai napig is élőnek hatnak és érvényesek.

Mohai Aletta kritikája Czéh Zoltán első regényéről, az Erre sárkányok élnek című kötetről szól, amelyet egyszerre nevez szerethetőnek és gyűlölhetőnek, a benne megjelenő karakter és a letehetetlennek tűnő eseménysorozat miatt.

Az Élet és Irodalom áprilisi könyvének Krasznahorkai László Herscht 07769 című kötetét választotta, erről is olvashatunk egy ajánlót Margócsy István tollából.

A lap írásait Szurcsik József Gyötrők és Marcangolók képsorozatai színesítik, megfelelően idomulva a lap tematikájához, ráadásul Császár Lászlótól is olvashatunk egy értekezést a grafikákról, azaz „szörnyetegbestiákról”.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Soós Bernadett --


További írások a rovatból

Milyen, amikor résztvevőből irodalmi műhelyvezető lesz?

Más művészeti ágakról

színház

Ítélkezés nélkül Ítélkezés nélkül
Az AlkalMáté Trupp Jordán Adél című előadásáról
Seregi Tamás: Jövőbe szédülő lendülettel, Prae Kiadó, 2021
gyerek

Párbeszédre hív, szórakoztat, tanít Párbeszédre hív, szórakoztat, tanít
Bryan Caplan – Zach Weinersmith: Szabad a pálya
Valdimar Jóhannsson: Bárány


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés