bezár
 

irodalom

2021. 04. 24.
Első alkalommal osztották ki a megújult Zsoldos Péter-díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Első alkalommal osztották ki a megújult Zsoldos Péter-díjat A legjobb regényeknek Moskát Anita és Markovics Botond művei tartotta a zsűri, Markovics könyve a tavalyi év közönségdíját is elnyerte.

A magyar sci-fi egyik atyjáról, Zsoldos Péterről elnevezett díj most először terjedt ki sci-fi mellett a fantasy területére is, emellett a legjobb regények mellett a legjobb novellákat és műfordításokat is díjazta. Idén először került sor közönségszavazásra is, a Libri pedig összesen 10 millió forint értékű médiafelülettel támogatja a díjazott alkotásokat.

A hét tagú zsűri - Benczik Vera irodalmár, H. Nagy Péter irodalomtörténész, Keserű József irodalomtudós, Makai Péter Kristóf irodalomtudós, Szabó István Zoltán kritikus és fordító, Szilárdi Réka irodalmár, Takács Bogi író - a tavaly elmaradt Zsoldos-díjat is pótolva összesen hat kategóriában hirdetett ki győztest.

A 2020-es év díjazottjai:
Novella kategória - Sepsi László: Rossz beszéd
Fordítás kategória - Johanna Sinisalo: A Nap Magja / G. Bogár Edit fordítása
Regény kategória - Moskát Anita: Irha és bőr

A 2021-es év díjazottjai:
Novella kategória - Veres Attila: A világ helyreállítása
Fordítás kategória - Susanna Clarke: Piranesi / Molnár Berta Eleonóra fordítása
Regény kategória - Brandon Hackett (Markovics Botond): Eldobható testek

A shortlistre került regényekre az olvasóközönség is szavazhatott: a 2020-es év legnépszerűbb regénye Szélesi Sándor Az ellopott troll c. kötete lett, míg a 2021-es közönségdíjat Markovics Botond Eldobható testek c. könyve nyerte el.

"Az Irha és bőr sikeressége új utakat jelöl ki a magyar sf számára; egyben fordulópontot jelent a díj történetében”, fogalmazott H. Nagy Péter laudációjában, amiben részletesen kitért arra, milyen kortárs témákkal foglalkozik a regény. Keserű József pedig az Eldobható testek irodalmi jelentőségét így összegezte: “túlzás nélkül állítható, hogy Markovics Botond regénye a kortárs science fiction csúcsteljesítménye, és méltó folytatója annak a hagyománynak, amelyet olyan írók neve fémjelez, mint Isaac Asimov, Arthur C. Clarke vagy Zsoldos Péter.”


A zsűri értékelései, valamint a shortlist-re került írások szerzőivel készült interjúk a Zsoldos Péter-díj honlapján és Facebook-oldalán érhetőek el.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége
irodalom

Vaktérkép


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés