bezár
 

színház

2021. 05. 03.
Békamesék - Cigány Punkopera az OFF-Biennálén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Békamesék - Cigány Punkopera az OFF-Biennálén A Független Színház Magyarország legújabb ősbemutatója énekelve, fájó hummorral fűszerezve mutatja be egy család három generációjának életét, akik azért harcolnak, hogy kitörjenek a békáknak rendelt mocsárból, és elfogadja őket a többségi társadalom. Mindezt Oláh Norbert képzőművész kiállításának zárásaként 2021. május 16-án 19:00 órától a Tavaszmező utcában az egykori Roma Parlament kihalt épülete előtt.

A színdarab előzménye Leonor Teles „Egy batrachi ballada” című kísérleti rövidfilmje. A művésznő filmjében portugál üzletek bejáratánál lévő békaszobrokat tör össze, amivel felhívja a figyelmet egy diszkriminatív gyakorlatra. Ezeket a bájosnak tűnő békaszobrokat ugyanis Portugália-szerte a romák távoltartása céljából helyezték ki a boltok bejáratához. Arra vonatkozóan számos történetet ismerünk, hogy a boltokban követik a biztonsági őrök a romákat, és hogy számos klubba be sem engedik őket. De magukról a békákról ritkán esik szó! Kik ezek a békák? Sok esetben maguk a cigány kisebbség tagjai. A többségi társadalmak ugyanis mindig előszeretettel alkalmazták a kisebbségek tagjait azért, hogy azok távol tartsák vagy éppen megregulázzák a sajátjaikat.

Szkéné színház

A Balogh Rodrigó által rendezett előadásban egy békacsalád három generációjának történetét ismerjük meg, akik közül két generáció őrző-védőként, kidobóként tud munkához jutni, ezáltal gyakran saját közösségük tagjaival is szembe kerülnek, meghasonulnak identitásukkal. A történetben szereplő család tagjai generációról generációra fejlődnek, míg legfiatalabb tagjuk zenészként őrbékából díszbékává válhat. Művészetével már a királylány szívét is meglágyítja, aki szerelmes lesz a békafiúba. A királylány csókjától persze a békákból hercegek lesznek. Kérdés azonban, hogy a békák megkülönböztetése megszűnik-e attól, hogy egy fiatal békából herceg lesz? Attól, mert Obama elnök lett, véget ért-e az amerikai feketék intézményes diszkriminációja? Magyarországon a döntéshozói pozícióba került romák hoztak-e bármilyen rendszerszintű változást közösségük mindennapjaiba? Ezekkel a kérdésekkel zárul Oláh Norbert képzőművész kiállítása és a hozzá kapcsolódó előadás.

„Az én szerepem az lesz,

Hogy díszbékaként igazoljam,

Milyen szép és befogadó a nem békák világa!”

 – részlet a színdarabból

Közreműködők:
Író: Balogh Rodrigó, Illés Márton
Rendező: Balogh Rodrigó
Szereplők: Babindák István, Bakondi Jázmin, Balogh Orsolya, Oláh Norbert, Varga Dávid
Zene: Babindák István, Kovács A. Máté
Technikai vezető: Szegedi Tamás András
Rendezőasszisztens: Sarlós Ágnes

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=qcA54G1lIVY

Ősbemutató előadás időpontja, helyszíne:

2021.05.16., 19.00-20.00, 1086 Budapest, Tavaszmező utca 6.

Esőnap esetén:

2021.05.17., 19.00-20.00, 1086 Budapest, Tavaszmező utca 6.

A Független Színház Magyarország „Békamesék” című előadásának ősbemutatója az OFF-Biennále Budapest keretében valósul meg, az OFF-Biennále és az European Roma Institute for Arts and Culture (ERIAC) együttműködésében létrejövő RomaMoMA projekt részeként, Oláh Norbert “A cigány művész szorongása” című kiállításához kapcsolódóan.

Támogatók: Badur Foundation, Európai Unió Kreatív Európa Program, Off Biennálé Budapest, Open Society Foundations

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

színház

Shakespeare: Vízkereszt, vagy bánom is én a József Attila Színházban
John a Latinovitsban
Rítus és mesterséges intelligencia, avagy Choy Ka Fai (SG/GR) Yishun lángokban című előadása a Trafóban

Más művészeti ágakról

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
A 14. Frankofón Filmnapokról
Nils Frahm: Day


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés