bezár
 

színház

2021. 05. 13.
Magyar produkcióval nyit újra Ausztria kortárs művészeti központja
A Festspielhaus St. Pöltenben lesz a Recirquel Solus Amor nemzetközi premierje
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Május 20-án a Recirquel legújabb, Solus Amor című produkciójával nyit újra több mint fél évet követően a kortárs előadóművészet egyik kiemelkedő európai játszóhelye, az osztrák Festspielhaus St. Pölten. A kortárs táncot a cirkuszművészettel egyesítő Vági Bence rendezte cirque danse előadás – amelyet most első alkalommal láthat a nemzetközi közönség – a hitről és a szeretetről, a természetről és az univerzumról szól.

Tavaly ősszel a Müpa Fesztivál Színházában debütált Magyarországon a Recirquel legújabb produkciója, a Solus Amor. Most újra színpadra állítják a Vági Bence rendezte előadást, amelyet tavaly mindössze néhány alkalommal láthatott a magyar közönség.

Szkéné színház

A kontinens egyik legjelentősebb előadóművészeti helyszíne, az osztrák Festspielhaus St. Pölten május 20-án a Solus Amorral nyitja meg újra a kapuit a nagyközönség előtt, egyben ez lesz a produkció nemzetközi premierje is. Az évi 70 ezer nézőt vendégül látó színház évadonként több mint 70 produkciót mutat be a kortárs balettől a nemzetközi alkotásokon és klasszikus koncerteken át a jazzig. Elsősorban az itt színpadra állított kimagasló színvonalú táncművészeti produkciók vonzzák a közönséget Európa és a világ minden tájáról, és ebbe a sorba illik a Vági Bence művészeti vezető és a Recirquel által megteremtett új előadóművészeti műfaj, a cirkuszművészetet a tánccal ötvöző cirque danse is. A Recirquel a tavaszi lezárások alatt már megjelent a színház online repertoárjában, a társulat Non Solus című produkciója, amelyet márciusban vetített a Festspielhaus, majd tízezres megtekintéssel nézői csúcsot döntött a közvetítések között.

A hitről és a szeretetről, a természetről és az univerzumról szóló Solus Amor című előadásban az újcirkusz, a klasszikus és a modern tánc egyesül. Miközben az akrobatika a káprázatot és az ámulatba ejtést szolgálja, a tánc lehetőséget ad az önkifejezésre, a finomabb jelentésárnyalatok közvetítésére és a történetmesélésre. A Solus Amor nem egy történetet mond el, hanem többféle közelítésben azt vizsgálja, mennyire fontos az ember számára a bolygónkon jelen lévő szeretet. A produkció feleleveníti a szeretet különféle rétegeit, a szerelem és a gyűlölet változatait, de mindenekelőtt azt az egyetlen és ősi hajtóerőt kutatja, mely időtől és tértől függetlenül mindannyiunkat összeköt. Ezt az időtlenséget fejezi ki a színpadi tér is: a szereplőkkel együtt természeti esszenciaként öleli körül a közönséget, ősi imához hasonlóan vonzza magába a nézőt.

Az elmélyülés és az ámulatba ejtés kettősségét a darabhoz egyedileg komponált zene, a különleges díszletek és a speciális technika is segítik. A légiesség érzését a díszleten túl a különféle cirkuszi levegőzsáner-számok – gurtni, lebegő kínai rúd, magas drót – teszik teljessé. A produkcióban speciális reptető-technikának köszönhetően a néző úgy érezheti: repülni olyan könnyű, mint amikor álmodik róla.

A Recirquel előadásaiban eddig mindig főszerepet játszó ember mellett egy mitikus medvebáb alakjában megjelenik a színpadon az állat is. A világhírű dél-afrikai bábtervező Janni Young által készített báb a valódit tökéletesen imitáló mozgásait táncosok irányítják.

A látvány és a világszínvonalú trükkök mellett a Solus Amorban is meghatározó szerepet játszik a zene. A Szirtes Edina Mókus zeneszerző és Terjék Fiddler Gábor sound designer által kidolgozott hangzásvilágban a „szeretetmise” tételeit elektronikus zenei betoldások egészítik ki.

A Solus Amor a hamarosan Magyarországon is újra látható lesz, a hazai közönség több hónapot követően elsőként június 4-én a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházban találkozhat a Recirquel művészeivel, ahol a társulat a My Land című produkcióját mutatja be.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

színház

Kísérletek társadalmi célú színházra Kísérletek társadalmi célú színházra
Farkas Atillával, a Horizont Alkotócsoport egyik alapítójával beszélgettünk
színház

Nehéz idők, nehéz emberek Nehéz idők, nehéz emberek
Andrew Bovell: Ha elállt az eső, Guelmino Sándor rendezésében

Más művészeti ágakról

irodalom

Helyzetjel - Észak Helyzetjel - Észak
Ibsen a konyhában
irodalom

Két napig a test körül Két napig a test körül
A Test-symposium – Irodalom, elmélet és kritika című konferenciáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés