bezár
 

art&design

2021. 05. 14.
Paul címmel nyílik kiállítás a TOBE Gallery-ben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Paul címmel nyílik kiállítás a TOBE Gallery-ben 2021. május 25-én nyílik Anthony Paul Marchetti fotográfus „Paul” című első egyéni kiállítása a TOBE Gallery-ben. A kiállítás egészen július 3-ig lesz látogatható. A kiállítás kurátora German Kinga.

A kiállítás címét adó Paul című projekt arra tesz kísérletet, hogy megjelenítsen és rekonstruáljon egy olyan múltbéli világot, amely ma már nem létezik, leszámítva néhány fennmaradt helyszínt, illetve megőrzött tárgyakat és emlékeket.

A történet 1945-ben kezdődött, ami Marchetti művészetében meghatározó nyomot hagyott. A fotográfus anyai nagymamája a dédanyjával menekült a szovjet csapatok elől Szegedről nyugat felé. Két hónap után, gyalog jutottak el Németországba. A müncheni menekülttáborban 1951-ig élt a nagymama és itt ismerte meg Pault, vagyis Pált, a fogorvos hallgatót, akivel szerelembe estek. Már jegyesek voltak, amikor lehetőség adódott, hogy Amerikába költözzön a család, ahova azonban a férfi még nem tarthatott velük. Végül eldöntötték, hogy Paul nem sokkal később követi majd, így a nagymama nyugodt szívvel szállt hajóra Amerika felé. Ekkor még nem is tudta, hogy már a közös gyermeküket, Marchetti édesanyját hordja a szíve alatt, de a férfival már soha többé nem találkozik.

Anthony Paul Marchetti Paul című sorozata a múlt egy szeletét hivatott rekonstruálni annak tökéletes tudatában, hogy mindez nem lehetséges. Egy hiányos családtörténetet, vagy még inkább egy családtörténeti hiányt fogalmaz meg a művészet eszközeivel. Eredetileg a sosem látott nagypapa alakját szerette volna megidézni képeivel, időközben viszont mindez új jelentésréteggel gazdagodott: a hiányt próbálta a fényképezés segítségével betölteni úgy, hogy Pault egy fiktív alakként maga teremti meg újra, a saját narratívái szerint.

A négyzetes kép forrása: PAUL Paul’s scarf, 2017
© Anthony Marchetti
 a TOBE Gallery jóvoltából

Paul
Anthony Paul Marchetti fotográfus Paul című egyéni kiállítása 2021. május 26. és július 3. között tekinthető meg a TOBE Gallery tereiben. A kiállítással kapcsolatban további információ ezen a linken érhető el.
Helyszín: TOBE Gallery • 1088 Budapest, Bródy Sándor u. 36.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Eszképizmus a digitális természetbe Eszképizmus a digitális természetbe
Retrospektív elemzés Juliana Höschlová a Pincében megrendezett In luxury times the bug is missing című kiállításáról
art&design

Mágikus önbeállítás Mágikus önbeállítás
Galántai: 80. Riport a kapcsolati hálóról, A jövő emlékei című kiállításról és az Artpoolról az intézet kurátorával, László Zsuzsával
art&design

A sárga csend kísértete A sárga csend kísértete
A sárga csendről kiállítás: Schein Gábor megnyitó beszéde

Más művészeti ágakról

gyerek

Cinemira Fesztivál októberben
A SKAM-sorozat sztárjaival és dupla programmal
Bemutatták K. Horváth Zsolt új kötetét, A bundátlan Vénuszt, Prae Kiadó, 2021
Lázár Bence András: Kávé, tejjel című könyv kötetbemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés