bezár
 

irodalom

2021. 05. 15.
Felavatták Tandori Dezső és felesége síremlékét a Fiumei úti sírkertben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Felavatták Tandori Dezső, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, író, műfordító és felesége, Tandori Ágnes síremlékét szombaton a Fiumei úti sírkertben Budapesten.

Tandori Dezső kultusza tovább élésének első állomásaként avatták fel a Jovánovics György szobrászművész által készített emlékművet - hangzott el a budapesti ünnepélyes síremlékavatáson. 

"Egy emlékoszlopot avatunk, amely abszolút idegenben születettnek a sírját jelöli ki.  Nem temetünk, hanem avatunk. Egy szobrot, amit Jovánovics György készített" - hangsúlyozta Földényi F. László irodalomkritikus, esztéta, esszéíró, egyetemi tanár. Mint mondta, a szobrászművészről Tandori Dezső így vallott: távoli, de legeslegközelebbi jóbarátja és pályatársa neki is köszönhető, hogy a minimalista szobrászat ilyen közel állhat hozzá.

Földényi F. László szerint Tandori Dezső versei között betűkből álló szobrok is megtalálhatók. Híres Hérakleitosz-emlékoszlop című verse mellett az Egy talált tárgy megtisztítása, a Töredék Hamletnek kötetsor zuhatagjai vagy a Koppar köldüs szövegei, "amelyeket el se kell olvasnom, elég őket néznem, hogy háromdimenzióban lássam az irodalmat" - hangsúlyozta.

 "Ha Tandori verseire gondolok, és közben felidézem őt magát is, a személyét, akkor valami olyasmit látok magam előtt, mint ez a hasáb, amely előtt most állok, és amely több mint sírkő, több mint szobor, mintha egy távoli idegen civilizáció küldte volna ide a Földre ezt az oszlopot. Ez a kőhasáb ugyanannak az abszolút idegenségnek a szülötte, amely Tandorit is ide küldte közénk"- magyarázta.

Kifejtette, hogy Jovánovics György alkotása a funerális művészet különleges példája. Nyomott hagy annak a két embernek, aki nyomtalanul eltűnt. Nem megidézi őket, hanem folytatja azt, amit Tandori Dezső és felesége abbahagytak.

 "A T.D. sírverse című költemény nem a múltat végképp befejezetté nyilvánító sírfeliratként jelenik meg az oszlopon, hanem mint ami éppen most születik meg, miközben elolvassuk" - tette hozzá.

Tandori Dezső 80 éves korában 2019. február 13-án hunyt el.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
irodalom

Vaktérkép
irodalom

Vaktérkép

Más művészeti ágakról

színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés