bezár
 

art&design

2021. 05. 23.
Két részletben rendezi tavaszi aukcióját a Virág Judit Galéria
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Két részletben rendezi tavaszi aukcióját a Virág Judit Galéria Két részletben rendezi tavaszi aukcióját a Virág Judit Galéria: június 1-jén a kortárs műalkotásokra, június 2-án a klasszikus művekre lehet licitálni online, telefonon vagy vételi megbízás útján, és ha a hatályos járványügyi szabályok lehetővé teszik, személyesen is a Budapest Kongresszusi Központban.

Mint a Virág Judit Galéria MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelik, 400 négyzetméteres kiállítótérrel bővült a galéria, amely 1997-es megnyitásakor még 50 négyzetméteren, ma már 1250 négyzetméteren várja a közönséget. A kibővült kiállítótérben elsőként a 105 kortárs és 157 klasszikus művet felvonultató aukciós tárlatot lehet megtekinteni.

A közlemény szerint a tavaszi aukció egyik szenzációja lesz Rippl-Rónai József Piacsek bácsi a Niklay lányokkal című festménye, amelynek kikiáltási ára 100 millió forint. A festményt Rippl-Rónai 1908 nyarán festette kaposvári házának kertjében. Címszereplője Piacsek bácsi, a világlátott, jó humorú nyugalmazott főerdész, az "otthon képek" állandó alakja. Ez a mű a korszakban alkotott olajképek között különleges helyet foglal el, ugyanis a művész a megszokottól eltérően a szereplőket nem enteriőrben, házának egyik helyiségében ábrázolja, hanem a ház előtti verandán, a kertben. Az életművön belül mindössze négy olyan kép készült, amelynek jelenete a festő Fő utcai házának kertjében játszódik. A kép az érett "kukoricás stílus" felé vezető út fontos állomása, a korabeli sajtó is ezt a festményt emelte ki Rippl-Rónai nemzeti szalonbeli 1909-es kiállításából.

Bortnyik Sándor Géplovag című alkotása briliánsan egyensúlyoz a leíró ábrázolás és absztrakció határán. A 80 millió forintos kikiáltási árról induló festmény magán viseli a kor stílusjegyeit, valamint megidézi Bortnyik jelmezterveit, és a modern színház különös, mechanikus figuráit is - olvasható a közleményben.

Munkácsy Mihály az 1880-as években a párizsi szalonok elegáns világát és szereplőit, jobbára lányokat és asszonyokat jelenített meg vásznain. Az alkotások között kiemelt helyet foglal el a Párizsi nő című festmény, amely az aukción 50 millió forintról indul. A fiatal, profilból ábrázolt párizsi hölgynek nemcsak a vonásai köszönnek vissza más Munkácsy-képekről, hanem virágokkal díszes selyemruhája is.  Munkácsy sok modelljét öltöztette ebbe a ruhába, az öltözéket még tanítványainak, Bruck Lajosnak, Karlovszky Bertalannak is kölcsönadta egy-egy női zsánerkép erejéig.

A klasszikus anyagból a tájékoztató kiemeli még Mednyánszky László nagyméretű tátrai tájképét, Patkó Károly olasz tengerparti jelenetét, Vaszary János csendéletét és az olasz tengerparton festett matrózait, valamint Gulácsy Lajos, Paál László és Márffy Ödön alkotásait.

A június 2-i kortárs aukció kiemelkedő darabja Keserü Ilona Marylin és a tenger című 1933-as műve, amelynek kikiáltási ára 30 millió forint. A mű harsány kék színe a tengerre utal, az érzéki vászondomborítás a filmcsillag testét, bőrét idézi, de a kép mégsem egy tájkép, hanem egy belső élmény, hangulat kivetülése - olvasható a közleményben.

Maurer Dóra kísérletezéseiből olyan új műfajok születnek, mint a folyamat- és akciógrafika vagy a pedotípia. Az aukción kínált Taposott kép - Privát felvonulás - Pedotípia című alkotása 15 millió forintról indul.

Ugyancsak 15 millió forint a kikiáltási ára Nádler István Gyász III. című művének, míg Bak Imre Geometrikus kalligráfia című alkotására 24 millió forinttól indul a licit.  Mindezek mellett Lakner László, Hencze Tamás, Konok Tamás, Gyarmathy Tihamér, Csernus Tibor és Ujházi Péter kiemelt kvalitású alkotásait is elárverezik az aukción - hangsúlyozzák a közleményben.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához
art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés