bezár
 

irodalom

2021. 06. 04.
Debrecen pályázik az UNESCO Irodalom Városa címére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Debrecen pályázik az UNESCO Irodalom Városa címére Debrecen pályázik az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális szervezete, az UNESCO Irodalom Városa címére. Papp László azt mondta, Debrecen művelődéstörténetéhez, kulturális értékeihez komoly hátteret adhat, ha sikeres lesz a pályázat, amelynek középpontjában az "irodalom mint gyógyír" gondolat áll

Az UNESCO 2004-ben azzal a céllal hozta létre a Kreatív Városok Hálózatát, hogy világszerte támogassa a nemzetközi együttműködéseket. A tagvárosok hét kreatív terület egyikét képviselik: Budapest például 2015 óta a dizájn, Veszprém 2019 óta a zene kreatív városa, harmadikként Debrecen szeretne csatlakozni a hálózathoz az irodalom kreatív városaként - részletezte a polgármester.

Papp László kitért arra is, hogy az irodalom fontos része a könyvnyomtatás kultúrája, Debrecen szerepe ezen a téren is jelentős: a városban jogfolytonosan 460 éve működik az ország egyik legnagyobb nyomdája, az Alföldi Nyomda, amely a hazai irodalmi művek 80 százalékát állítja elő.

Pósán László országgyűlési képviselő, a parlament kulturális bizottságának elnöke a magyar nyelv egyedülállóságára hívta fel a figyelmet, utalva arra, hogy csak magyarul lehet rímes és időmértékes verseket is írni. "A debreceni pályázattal a magyar irodalom kaput nyit a világra" - hangoztatta a politikus.

Puskás István, Debrecen kulturális alpolgármestere, a pályázat kezdeményezője hozzátette: az Irodalom Városa hálózatnak jelenleg 29 tagja van Új-Zélandtól az Egyesült Államokig. Kelet-Európában Prága, Krakkó, Wroclaw és Ljubljana viselheti a címet.

Sikeres pályázat esetén Debrecen a magyar irodalmat más kultúrák felé közvetítheti, már önmagában a pályázati anyag megalkotása megmutatja a város kultúrájának sokszínűségét - mondta, hozzátéve, hogy a Méliusz Juhász Péter könyvtár, a Debreceni Egyetem, a Debreceni Református Kollégium, a Csokonai Színház és a Debreceni Irodalom Házán keresztül a Déri Múzeum is közreműködött a folyamatban, de további több mint két tucat városi szervezet, oktatási intézmények, egyházak, nemzetiségi önkormányzatok, civil szervezetek, alkotóközösségek és művészek kapcsolódtak be a közös gondolkodásba, sőt, még a nagyváradi Újvárad folyóirat is hozzátett a pályázathoz.

Kovács Béla Lóránt, a pályázatért felelős Méliusz Juhász Péter könyvtár igazgatója bejelentette: Debrecen kötelezettséget vállal, hogy együttműködik afrikai kultúrákkal és az itt élő afrikai közösségekkel, összhangban az ENSZ agendájával. Emellett a pályázat sajátossága, hogy az egészséges jólétet helyezi a középpontba.

"Ahogy a pályázatunk fogalmaz: az irodalom gyógyír, balzsamír tud lenni. A pandémia mindannyiunkat megviselt mentálisan is, a művészetek és azon belül az irodalom pedig alkalmas arra, hogy lelki sebeket gyógyítson" - fogalmazott Kovács Béla Lóránt.

A pályázat benyújtásának határideje június 30., az UNESCO október végén jelenti be az eredményt.
 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés