bezár
 

art&design

2021. 07. 05.
Július 12-én indul az 5. Monostori Művésztelep
Az idei mottó: "Miénk a tér!"
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Július 12-én indul az 5. Monostori Művésztelep A Monostori Művésztelep névre hallgató alkotófórum idén már ötödik alkalommal, július 12-26. között nyújt lehetőséget fiatal képzőművészeknek a betonnal, mint szobrászati anyaggal való kísérletezésre. A közös alkotás élményén túl a kéthetes esemény célja a művésztelepnek otthont adó, a kultúrára fogékony, befogadó közösséggel bíró Szigetmonostor művészeti életének felpezsdítése is - értesítették a szervezők a prae.hu művészeti portált.

A Monostori Művésztelepet Veres Balázs szobrászművész és Kovács Attila Szigetmonostor Faluház vezetője hívták életre 2016 nyarán. A beton szobrászati felhasználásán alapuló alkotói fórum hazánkban egyedülálló kezdeményezésnek mondható. A különböző építőipari cégek támogatása mellett a művésztelep kezdetektől fogva Szigetmonostor Község Önkormányzata, helyi és környékbeli civil szervezetek, vendéglátósok, vállalkozók, valamint magánszemélyek felajánlásaival és segítségével valósulhat meg. A befogadó szellemű közösség tagjai ugyanis különösen fontosnak tartják a fiatal tehetségek felkarolását és az olyan nem mindennapi művészeti ágak támogatását, mint a betonszobrászat. Már az első művésztalálkozó sikere is azt bizonyította, hogy mind a helyi faluközösségnek, mind az ország különböző pontjairól érkező művészeknek szüksége és igénye van erre a közösségépítő és értékteremtő eseményre.

2021 júliusában a szentendrei-szigeti településen nyolc művész vetheti bele magát a betonszobrászat sajátos műfaja kínálta lehetőségekbe és kihívásokba. Az alkotók között egyaránt lesznek visszatérők és újoncok, sőt, ez évtől már pályázat útján bekerülő fiatal művészek is kipróbálhatják magukat e területen. A kéthetes alkotófórum idei mottója: „Miénk a tér!”, amely mindenféle alkotói megkötés nélkül, a település különböző pontjain található terek adottságaiban, lehetőségeiben, hangulataiban értelmezendő.

A művészek feladata elsősorban olyan köztéri alkotások létrehozása, amelyekkel „ujjlenyomatukat” hagyják Szigetmonostor mindenki által látható és látogatható terein, szimbolizálva a település és a hazai kulturális színtér kapcsolatának mind teljesebb erősítését, közelítését egymáshoz, iránymutatást adva a következő generációknak is.

Az érdeklődők benézhetnek a kulisszák mögé, amennyiben ellátogatnak a Budapesttől csupán 20 km-re fekvő, páratlan természeti kincseket magában rejtő Szigetmonostorra. Mindez azért lehetséges, mert az Európa egyik legnagyobb, legtisztább vízbázisú településén megrendezésre kerülő művésztelep nyitottságának köszönhetően bárki bepillantást nyerhet az alkotás folyamatába, kérdéseket tehet fel a közreműködő művészeknek és megtekintheti a művésztelep területén található, folyamatosan bővülő szoborparkot.

A művésztelep nyílt napjai: július 16-17., 23-24. Cím: 2015 Szigetmonostor, Árpád utca 15. Bejelentkezés a +36 70 374-0541 telefonszámon és a monostorimuvesztelep@gmail.com e-mail címen lehetséges. 

 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Azt mondom: cirkusz Azt mondom: cirkusz
Szubjektíven CIRCUS FLOW Cirkusz-Művészet-Alkotás Tárlatról, Visegrád, 2021. július 7., Duna Event rendezvényhajó
art&design

Transzparencia Transzparencia
Majoros Áron Zsolt „Influence/Hatás” című kiállításáról
art&design

A sárga csend kísértete A sárga csend kísértete
A sárga csendről kiállítás: Schein Gábor megnyitó beszéde

Más művészeti ágakról

színház

Mindig bennem volt a játék szeretete Mindig bennem volt a játék szeretete
Interjú Szabó K. Istvánnal marosvásárhelyi tanulmányairól, külföldön szerzett rendezői tapasztalatairól és további terveiről
színház

A színházi nevelés felelőssége A színházi nevelés felelőssége
Ahogy teccik a Gyulai Shakespeare Fesztiválon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés