bezár
 

art&design

2021. 07. 05.
Július 12-én indul az 5. Monostori Művésztelep
Az idei mottó: "Miénk a tér!"
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Július 12-én indul az 5. Monostori Művésztelep A Monostori Művésztelep névre hallgató alkotófórum idén már ötödik alkalommal, július 12-26. között nyújt lehetőséget fiatal képzőművészeknek a betonnal, mint szobrászati anyaggal való kísérletezésre. A közös alkotás élményén túl a kéthetes esemény célja a művésztelepnek otthont adó, a kultúrára fogékony, befogadó közösséggel bíró Szigetmonostor művészeti életének felpezsdítése is - értesítették a szervezők a prae.hu művészeti portált.

A Monostori Művésztelepet Veres Balázs szobrászművész és Kovács Attila Szigetmonostor Faluház vezetője hívták életre 2016 nyarán. A beton szobrászati felhasználásán alapuló alkotói fórum hazánkban egyedülálló kezdeményezésnek mondható. A különböző építőipari cégek támogatása mellett a művésztelep kezdetektől fogva Szigetmonostor Község Önkormányzata, helyi és környékbeli civil szervezetek, vendéglátósok, vállalkozók, valamint magánszemélyek felajánlásaival és segítségével valósulhat meg. A befogadó szellemű közösség tagjai ugyanis különösen fontosnak tartják a fiatal tehetségek felkarolását és az olyan nem mindennapi művészeti ágak támogatását, mint a betonszobrászat. Már az első művésztalálkozó sikere is azt bizonyította, hogy mind a helyi faluközösségnek, mind az ország különböző pontjairól érkező művészeknek szüksége és igénye van erre a közösségépítő és értékteremtő eseményre.

2021 júliusában a szentendrei-szigeti településen nyolc művész vetheti bele magát a betonszobrászat sajátos műfaja kínálta lehetőségekbe és kihívásokba. Az alkotók között egyaránt lesznek visszatérők és újoncok, sőt, ez évtől már pályázat útján bekerülő fiatal művészek is kipróbálhatják magukat e területen. A kéthetes alkotófórum idei mottója: „Miénk a tér!”, amely mindenféle alkotói megkötés nélkül, a település különböző pontjain található terek adottságaiban, lehetőségeiben, hangulataiban értelmezendő.

A művészek feladata elsősorban olyan köztéri alkotások létrehozása, amelyekkel „ujjlenyomatukat” hagyják Szigetmonostor mindenki által látható és látogatható terein, szimbolizálva a település és a hazai kulturális színtér kapcsolatának mind teljesebb erősítését, közelítését egymáshoz, iránymutatást adva a következő generációknak is.

Az érdeklődők benézhetnek a kulisszák mögé, amennyiben ellátogatnak a Budapesttől csupán 20 km-re fekvő, páratlan természeti kincseket magában rejtő Szigetmonostorra. Mindez azért lehetséges, mert az Európa egyik legnagyobb, legtisztább vízbázisú településén megrendezésre kerülő művésztelep nyitottságának köszönhetően bárki bepillantást nyerhet az alkotás folyamatába, kérdéseket tehet fel a közreműködő művészeknek és megtekintheti a művésztelep területén található, folyamatosan bővülő szoborparkot.

A művésztelep nyílt napjai: július 16-17., 23-24. Cím: 2015 Szigetmonostor, Árpád utca 15. Bejelentkezés a +36 70 374-0541 telefonszámon és a monostorimuvesztelep@gmail.com e-mail címen lehetséges. 

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben
art&design

Tetőtér-interjú Koleszár Stellával

Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés