bezár
 

film

2021. 09. 09.
Hamarosan kezdődik az Ars Sacra Filmfesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hamarosan kezdődik az Ars Sacra Filmfesztivál Idén hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Tabán Art moziban szeptember 13–19. között az Ars Sacra Filmfesztivál – értesítette a fesztivál a prae.hu művészeti portált.

A filmfesztivált azért hívták életre a szervezők 2016-ban az Ars Sacra Fesztivál részeként, mert fontos szempont volt, hogy a szakrális értékek és a hit erejének bemutatása mellett, olyan vizuális alkotásoknak adjanak helyet, amelyek az emberi lét sokszínűségét, az élet örök értékeit árnyaltan, művészi színvonalon mutatják be a filmeken keresztül.

Azóta közel 300 egész estés és rövid dokumentumfilm, valamint kísérleti, fikciós és animációs rövidfilm került levetítésre. Példamutató történetek, amelyek tükröt tartanak mindenki számára, amelyeket összefog a mély szeretet az olykor nehéz körülmények ellenére is.

A rangos négy tagú zsűri – Dér András, Dombrovszky Linda, Gelencsér Gábor és Gőbel Ágoston – választásai alapján idén is erős mezőny alakult ki.

A fesztiválon vetítik többek között Surányi Z. András és Sívó Júlia Aranycipellő című filmjét és Mohi Sándor In memoriam Lugossy Mária című filmjét. Továbbá helyet kap Visky Ábel Mesék a zárkából című filmje, amely a bemutatása óta számos nemzetközi fesztivált megjárt. A versenyprogramban a Hamvas Béla szellemiségében készült Új Közjáték sorozat 5 kisfilmje és a fiatal tehetséges dokumentumfilm rendező Bíró Bálint Félhomály című rövidfilmje is szerepel.

A nézők megismerkedhetnek a karmelita szerzetesek életével is, roma származású lelkészekkel, topolyai apácákkal, Down-szindrómás lánnyal, Parkinson kóros világhírű erdélyi brácsással, édesanyákkal, akik a gyerekeikért küzdenek, sőt még madármentőkkel is. Ezek a szerteágazó történetek is mind azt bizonyítják, hogy a szakralitás ott van a mindennapokban.

Ezen kívül idén tovább bővül a filmfesztivál műsorkínálata, hétfőtől péntekig minden estét az utolsó filmet követő pódium beszélgetés zárja.

A zsűri a kategóriadíjakon túl harmadik alkalommal adja át a filmfesztivál fődíját a nyertes alkotásnak. Az ünnepélyes díjátadóra az utolsó vetítési napon, 2021. szeptember 19-én, 19 órakor kerül sor. 

A vetítések időpontjáról és a vetítésre kerülő filmekről bővebben ezen az oldalon, illetve a fesztivál programfüzetéből lehet tájékozódni.

A négyzetes kép forrása: ars-sacra.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Mehran Tamadon: Ahol nincs isten & Legrosszabb ellenségem
Martin Scorsese: Megfojtott virágok


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés