bezár
 

art&design

2021. 09. 10.
Gergye Krisztián táncművész akvarelljeit állítják ki Szentendrén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gergye Krisztián táncművész akvarelljeit állítják ki Szentendrén Gergye Krisztián kortárs táncművész-koreográfus új oldaláról mutatkozik be: akvarelljei és medence-térinstallációja is látható a szentendrei MANK Galériában rendezett önálló kiállításon.

A Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. csütörtöki tájékoztatása szerint misztikummal megtöltött valós és fiktív terek jellennek meg A tér testamentuma című tárlaton, amely október 2-ig tart nyitva.

Gergye Krisztián Trifusz Péterrel közösen tervezett medence-térinstallációja az Ahol a sötétség című szólóelőadás díszletének készült, a monokróm színvilágban tartott akvarellválogatás darabjai pedig a rejtett történeteket és otthagyott érzelmeket rögzítik.

A megfestett medencék, partszakaszok, tetők és enteriőrök eredeti funkciójuktól megfosztva a földön túli világ allegóriáiként léteznek. Gergye Krisztián művészetében nem válnak szét a különböző művészeti ágak, akvarelljein több színpadi utalás érhető tetten.

Gergye Krisztián azt mondta mindig is foglalkoztatták a képzőművészeti alkotásokban rejlő mögöttes tartalmak, a koreográfiáiban gyakran indul ki ilyen sűrű mondanivalójú képekből. Gergye kiemelte művészetében a két terület párhuzamosan jelenik meg. A színpadképet is legtöbbször egyfajta festményként képzeli el, amely képes elemelni a látottakat és tágabb asszociációs keretet megnyitni a nézők előtt.

A tér testamentuma című, szerdán nyílt tárlathoz A tér metamorfózisa címmel performansz is kapcsolódik szeptember 25-én. Gergye Krisztián a produkcióban az idő megállítására tesz kísérletet: egy olyan kihívás elé állítja saját magát, amelyben a kiállítás nyitvatartási idejében egy folyamatos jelenlétet igénylő előadásként is értelmezhető cselekményt hajt végre.

További információ a kiállításról ezen a linken olvasható.

A négyzetes kép forrása: alkotomuveszet.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben
art&design

Interjú Révész Emese művészettörténésszel

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés