bezár
 

irodalom

2021. 09. 20.
Szolgálólányok vagy sorsokat formáló nők?
Mészöly Ágnes legújabb regényéről, a Márta evangéliumáról szerda este a Kis Présházban beszélgetnek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 92. Ünnepi Könyvhétre jelent meg Mészöly Ágnes nagyszabású regénye, a Márta evangéliuma a Prae Kiadó gondozásában. A könyvről a szerző, valamint Élő Csenge Enikő és Kalapos Éva Veronika írók a Kis Présházban beszélgetnek szeptember 22-én, szerda este. 

Mészöly Ágnes legújabb regénye, a Márta evangéliuma egyszerre apokrif irat és a Márta-lét modern kori látlelete. De kik is azok a Márták, akiket a mű megszólaltat?

A Márták köztünk élnek. Arról lehet őket megismerni, hogy láthatatlanok. De ott vannak, amikor vissza kell varrni egy leszakadt gombot, kezük nyomán kerül friss virág az asztalra, és ők simítják el a konfliktusokat. Odaadásuk nélkül semmi nem működik jól, mert náluk az ember előrébb való, mint az eszme. Így volt ez már a bibliai időkben is. Jézus és tanítványai élelmezéséről és elszállásolásáról nem Mária és Lázár, hanem testvérük, Márta gondoskodott. Ő is szívesen hallgatta volna a tanításokat, de akkor mindenki éhesen maradt volna.

Márta – akárhogy is hívják – Márta marad, mert minden korban szeretjük kisírni magunkat valakinek a vállán. A regény egyik szála a bibliai Márta története, amely összefonódik egy negyvenpluszos nőével a szomszédból. Ő az, akinél mindenkit sikeresebbnek látunk. „Csak” feleség, anyuka, barátnő, családösszetartó, kertész, szakácsnő, és persze még munkahelye is van. Meg titkai. Történetét és közös életük történetét a férjének meséli, a férfinak, akivel évtizedek óta együtt él.

Az eseményen való részvétel ingyenes, és itt lehet csatlakozni hozzá. 

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők. 

A Márta evangéliuma megvásárolható a Prae Kiadó webshopjában.

Márta evangéliuma

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés