bezár
 

zene

2021. 09. 21.
Elindítja az évadot a Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elindítja az évadot a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Bartók-művekkel indítja szombaton a 2021/2022-es évadot a Nemzeti Filharmonikus Zenekar a budapesti Müpában.

A Nemzeti Filharmonikusok (NF) két együttest foglal magába, a Nemzeti Filharmonikus Zenekart és a Nemzeti Énekkart. A zenekar hagyományosan szeptember 25-én, Bartók Béla halálának előestéjén indítja évadát - mondta el Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója az MTI-nek.

A bérleten kívüli hangversenyen a Két kép (Virágzás, A falu tánca), a II. zongoraverseny és a Concerto hangzik el Ránki Fülöp zongoraművész közreműködésével, Kesselyák Gergely vezényletével.

Szólt arról, hogy a bérletstruktúra a korábbi években megszokott módon folytatódik, így két sorozat, a Kocsis- és a Kobajasi-bérlet fut majd a Müpában. A Ferencsik-bérlet a Zeneakadémián, az elsősorban magyar kortárs zenére összpontosító Lukács Ervin-bérlet, valamint a kórus Pászti-bérlete a Pesti Vigadóban várja a közönséget. Folytatódik a kamarazenei Próbatermi vendégség sorozat is.

Az elsősorban felnőtteknek szóló beavató Zenemánia című sorozat a szimfonikus zenekarok világába enged bepillantást Dinyés Dániel vezetésével, a sorozat az évadban három estet kínál - ismertette a részleteket a főigazgató.

Az együttes számára nagyon fontos, hogy a legkiválóbb magyar művészekkel dolgozzanak, ugyanakkor az is dolguk, hogy a nemzetközi élvonalból is hívjanak szólistákat és karmestereket - mutatott rá Herboly Domonkos, példaként említve az első alkalommal érkező Giacomo Sagripanti olasz karmestert, aki október 28-án Verdi Requiem című művét dirigálja majd a kórus és a zenekar fellépésével. "Mindig jó Verdit olasz karmesterrel játszani"- hangsúlyozta.

Kobajasi Kenicsiro, akinek sajátos kapcsolata van a zenekarral, 2022 májusában dirigálja Carl Orff Carmina Burana című művét, Carlo Montanaro sok éve rendszeres visszatérő karmester Verdi-estet vezényel novemberben. Autentikus előadásra készülnek Alekszandr Szladkovszkij vezényletével A jégmezők lovagja címmel, az esten magyar szólisták, köztük Schöck Atala alt lép színpadra. Francois Leleux nemzetközi hírű karmester és oboista 2022 novemberében lép fel az együttessel, Charles Olivieri-Munroe májusban Mozart-szimfóniát vezényel.

Mint mondta, fontos a fiatal dirigensek bemutatása is, ezért Hontvári Gábor többek között Petrovics Emil I. kantátáját vezényli jövő márciusban. Vendégük lesz Rajna Martin is, a Mozart-est szólistája Ránki Dezső lesz. Vezényli az együttest Madaras Gergely és Nánási Henrik is.

Felhívta a figyelmet a december 16-i koncertre, amelyen Félicien David Herculanum című műve hangzik el. A francia barokk opera magyarországi bemutatóját Vashegyi György vezényli, szólistái a világ különböző pontjairól érkeznek, akik kifejezetten erre a műfajra specializálódtak.

A zenekar repertoárjába nem tartozik bele a barokk opera műfaja, ezért ez mindenképpen kitekintést jelent. Egészen más igények, más gondolkodás, más vonókezelés és felkészülés szükséges a mű előadásához, éppen ezért nagyon izgalmas produkciónak ígérkezik - fogalmazott a főigazgató.

Kitért arra is, hogy a zeneigazgató személyével kapcsolatos egyeztetések megkezdődtek, s a 2022/2023-as évadra - amely ünnepi évad lesz, hiszen akkor lesz 100 éves a zenekar - szeretnék betöltetni a pozíciót.

Négyzetes kép forrása: filharmonikusok.hu/koncertek/bartok-evadnyito-koncert/

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Prae körkérdése zeneszerzőknek: Balogh Máté zeneszerző
A Prae körkérdése zeneszerzőknek: Bali János
A Kiss Llászló +4 pécsi koncertje
Interjú Győri Noémivel tanulásról, kapcsolatépítésről, kihívásokról

Más művészeti ágakról

gyerek

Áspis, kerekes Áspis, kerekes
Ölbeli játékok, gyerekirodalom és mozgásfejlődés
építészet

Gyárépületből kreatív műhely Gyárépületből kreatív műhely
Megalakult a Goldberger-kollektíva
irodalom

Szobor helyett hús-vér ember Szobor helyett hús-vér ember
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 7. nap
színház

A padló nem ölel vissza A padló nem ölel vissza
Az Okuláré Projekt fiatal drámaírókat támogató programjának újraindulásáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés