bezár
 

art&design

2021. 09. 22.
Dante-kiállítás nyílik a Római Magyar Akadémián
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Dante-kiállítás nyílik a Római Magyar Akadémián Négy kortárs magyar képzőművész - Baksai József, Gaál József, Szurcsik József és Lovas Ilona - munkáiból nyílik kiállítás Kinek a pokla ma Dante pokla? címmel, a nemzetközi Dante-emlékév programjaként csütörtökön a Római Magyar Akadémián, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) együttműködésével.

Dante Alighieri, a "Sommo Poeta", azaz a legnagyobb költő halálának 700. évfordulójára emlékezik idén a világ. A Római Magyar Akadémia két programot szentel a témának, mindkettő elnyerte az olaszországi Dante-bizottság támogatását, mindkettő a hivatalos eseménysorozat részévé vált - közölte az MTI-vel kedden az MMA.

Az első program az a kiállítás, amely arra a kérdésre keresi a választ, hogy kinek a pokla ma Dante pokla.

Sulyok Miklós kurátor tizenhat művet válogatott az MMA négy olyan tagjának a munkásságából, akiknek műveiben mindig szerepet játszott mind a dantei, mind pedig az általános értelemben vett pokol.

Mint a közlemény kiemeli, Dante Isteni színjátéka Magyarországon is fontos kiindulási pont a művészek számára, a kiállított művek azonban nem illusztratív jellegűek, az alkotók inkább saját személyes értelmezésüket mutatják be a pokol dantei, illetve mai világunk szerinti fogalmáról.     Mind a négy művész rendszeresen visszatérő motívuma a vallás, a szentség, a kárhozat, a szenvedés, illetve a test és a lélek közötti kapcsolat, melyeket pszichológiai nézőpontból közelítenek meg. A pokolra nem úgy tekintenek, mint a túlvilág egy távoli helyszínére, hanem mint a posztmodern világ egyfajta lelki és szellemi állapotára - közölték a szervezők.

"Baksai József művészetére jellemző, hogy mitológiai, ókori és keresztény témákat dolgoz fel, amelyek mindig, de csupán közvetett módon kapcsolódnak Dante világához. A Gaál József által megjelenített emberek és állatok minden kor, de főként a modern kárhozottjai. A Lovas Ilona-féle. szinte már teátrális videó jelenete az emberiség elkerülhetetlen szenvedésébe enged betekintést, Szurcsik József klausztrofób világát pedig emberi lények és embertelen vidékek alkotják. A négy művész - noha a végtelen emberi pokol szomorú témáit ábrázolja - engedi, hogy némi fény is gyúljon a Pokol ködös színpadán" - fogalmaz a közlemény.

A november 5-ig látható kiállítás alkalmából a Magyar Művészeti Akadémia katalógust jelentet meg, amelyben Sturcz János művészettörténész a pokolfelfogások és azok művészi megjelenítésének kontextusába helyezve mutatja be a tárlat anyagát.

A kiállítást a szervezők az előkészítés ideje alatt, augusztus 15-én elhunyt Lovas Ilona emlékének szentelik.

Négyzetes kép forrása: https://www.mma.hu/

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

A techno mint életérzés A techno mint életérzés
Utózengés: a Techno Worldsről az Art Quarter Budapestben
art&design

Savban bomló testek a nevetőgázzal telefújt műhelyben Savban bomló testek a nevetőgázzal telefújt műhelyben
Interjú Győrffy Lászlóval és Kis Róka Csabával A test ördöge című kiállítás kapcsán
art&design

Mágikus önbeállítás Mágikus önbeállítás
Galántai: 80. Riport a kapcsolati hálóról, A jövő emlékei című kiállításról és az Artpoolról az intézet kurátorával, László Zsuzsával
art&design

A jövőbe tekinteni, a jelenben élni, a múltban keresni A jövőbe tekinteni, a jelenben élni, a múltban keresni
Interjú Fridvalszki Márkkal a külföldi felsőoktatásban szerzett tapasztalatairól, a művészethez és alkotásaihoz való hozzáállásának megváltozásáról a bécsi, lipcsei és berlini közeg hatására

Más művészeti ágakról

Markó Béla az SZTE-BTK-n
Közönségtalálkozó Enyedi Ildikóval A feleségem története premier előtti vetítésén
Shelagh Delaney - Egy csepp méz a Radnótiban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés