bezár
 

art&design

2021. 09. 24.
Kardos Sándor fotógyűjteményéből nyílt kiállítás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kardos Sándor fotógyűjteményéből nyílt kiállítás Kardos Sándor operatőr - az idei Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál életműdíjasa - privátfotó-gyűjteményéből válogatott kiállítás látható A bomlás virágai - Fejezetek a Hórusz Archívumból címmel a szegedi Fekete házban csütörtöktől - tájékoztatta a fesztivál sajtóreferense, Izsák Bernadett az MTI-t.

Kardos Sándor több mint negyven évvel ezelőtt kezdett amatőr fényképeket gyűjteni: egyebek mellett feleslegessé vált régi fotókat, üveglemezeket és papírképeket szedett össze. Kollekciója az évtizedek alatt milliós nagyságrendűre bővült. A Hórusz Archívum címválasztása ősi mitológiára utal: Széth isten, a sötétség ura megöli Hórusz istent, a Napot, és szilánkokra töri a szemét. Thoth, az igazság és bölcsesség istene összeszedi a törmelékeket és újjáteremti belőlük Hórusz szemét, ép látást ad neki.

Kardos Sándor szemléletmódja a teljességet célozza, valóságtöredékekből épít olyan képet, amit a privátfotó készítője - legtöbbször tudtán kívül - a vágyai projekciójaként alkot meg.

"Az amatőrök kezén milliószámra készülnek fotográfiák, ahol hasonló jelenség állhat elő, remekmű születhet anélkül is, hogy ezt akár a fotós, akár a képen szereplő emberek észrevennék. A kiválasztás szempontjából pedig közömbös, hogy a mögöttes tartalom felismerése az exponálás előtt vagy után, esetleg évtizedekkel később jön létre" - fogalmazott az operatőr.

A tárlaton található mintegy félszáz fotográfia egyik legfőbb alkotóeleme a hiba, a tévedés vagy a véletlen rongálódás, utóbbi kidolgozási hibákból, esetleg szakszerűtlen tárolásból ered. Előfordulnak azonban olyan fotók is, melyeket a készítők utólag, szándékosan cenzúráztak - meglehetősen komikus módon - egy-egy nem kívánt, rossz emlékű személyt, régi szerelmest egyszerűen csak kivágtak a képről, letakartak, vagy átsatíroztak.

A tárlat december 31-ig tekinthető meg a szegedi Móra-múzeum helytörténeti kiállítóhelyén.

Négyzetes kép forrása: szeged.hu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vendégként a Leopold Bloom díjátadón: de milyen is az 5 döntős kiállítása? Vendégként a Leopold Bloom díjátadón: de milyen is az 5 döntős kiállítása?
Szabó Eszter kapta a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat
art&design

Eszképizmus a digitális természetbe Eszképizmus a digitális természetbe
Retrospektív elemzés Juliana Höschlová a Pincében megrendezett In luxury times the bug is missing című kiállításáról
art&design

A jövőbe tekinteni, a jelenben élni, a múltban keresni A jövőbe tekinteni, a jelenben élni, a múltban keresni
Interjú Fridvalszki Márkkal a külföldi felsőoktatásban szerzett tapasztalatairól, a művészethez és alkotásaihoz való hozzáállásának megváltozásáról a bécsi, lipcsei és berlini közeg hatására

Más művészeti ágakról

Markó Béla az SZTE-BTK-n
Közönségtalálkozó Enyedi Ildikóval A feleségem története premier előtti vetítésén
gyerek

Szuperhős ógörög köntösben Szuperhős ógörög köntösben
Tasnádi István: Helló, Héraklész!, Pagony, 2021
irodalom

Adj, király, katonát! Adj, király, katonát!
Helyzetjel 1.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés