bezár
 

színház

2021. 09. 25.
Újraindul a Mozsár Műhely
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Újraindul a Mozsár Műhely Három új bemutatót tartanak az idei évadban a Mozsár Műhelyben. Október elejétől a Lábujjhegyen című sorozatban a tánc és a zene közös történetéből elevenítenek fel pillanatokat, október végén a Portugál levelek című produkciót tűzik műsorra, a jövő év elején pedig Petőfi Sándor Az apostol című művét mutatják be.

Az idén ötödik születésnapját ünneplő Mozsár Műhelyben számos független alkotó produkciója valósulhatott meg, a repertoár nagy részét kortárs, illetve magyar szerzők teszik ki. Bár a befogadó hely időközben nevet váltott (Keménydió), a helyszín és a programok színvonala változatlan - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Szkéné színház

Mint írják, az egy év kihagyás után újrainduló Mozsár Műhelyben október 5-én debütál a Lábujjhegyen című sorozat, amelyben Megyeri Léna tánckritikus és Bősze Ádám zenetörténész a két művészeti ág közös történetéből villant fel epizódokat legendás együttműködések, nagy versengések és felforgató mesterművek felelevenítésével. "Tánc és zene: első látásra (és hallásra) elválaszthatatlanok egymástól. Mégis, koreográfusok és komponisták viszonya meglehetősen viharosan és hullámzóan alakult az elmúlt évszázadok folyamán" - fogalmaznak az alkotók.

Az évad végéig havonta jelentkező sorozat a tánc és a zene történetéből elevenít fel pillanatokat a Napkirály udvarától egészen napjainkig, azaz a balett születésétől a posztmodern előadásokig, Lully, Rameau, Mozart, Csajkovszkij, Sztravinszkij szerzeményein át a balettművészet olyan meghatározó alkotóiig, mint Gyagilev vagy Nyizsinszkij.

A Portugál levelek című produkció október 26-án és 28-án debütál a Mozsár színpadán Földes Eszter és Almási Sándor tolmácsolásában, Vörös Róbert rendezésében. A fiatal apáca, Mariana Alcoforado és az ifjú francia tiszt, a későbbi Chamilly márki szerelmi viszonya nagy botrányt kavart annak idején. A férfi a következmények elől visszamenekült Franciaországba, Mariana pedig hónapokon át hosszú levelekkel ostromolta őt. Fájdalmasan szép és mélyen megindító leveleinek gyűjteményét először 1669-ben adta ki egy francia kiadó, magyarul - csaknem 300 évvel később - 1959-ben jelent meg a kötet Szabó Magda fordításában - olvasható az előadás ismertetőjében.

A jövő év elején mutatják be Petőfi Sándor Az apostol című elbeszélő költeményét Szilágyi Bálint újraértelmező rendezésében. A Karnyóné csak férfiakból álló előadói gárdája után a rendező ezúttal csak női színészekkel meséli el a történetet.

A közleményben Szilágyi Bálintot idézik, aki így ír a műről: Petőfi keserű mesét írt egy szegénylegényről, aki világjobbításra esküszik, de túl nagy áldozatot hoz érte. "Nemzetünk koszorús költője a világmegváltás veszélyére, az elvakultságra figyelmeztet" - fogalmaz a rendező.

Mint írják, az új premierek mellett továbbra is műsoron maradnak a korábbi nagysikerű produkciók, mint a Call Girl Mészáros Piroskával, a Bánatos kurváim emlékezete Hegedűs D. Gézával és a Beszélő levelek, valamint a járványhelyzet kihirdetése előtt bemutatott, ezért szinte még alig játszott előadások, mint a Szócső, Fullajtár Andrea és Szántó Balázs megrázó szerelmi kettőse és az Egressy Zoltán novelláiból született Álmos utas haragja olyan színészekkel, mint Vándor Éva, Földes Eszter, Sipos Vera és Ódor Kristóf.

Négyzetes kép forrása: facebook.com/mozsarmuhely

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A padló nem ölel vissza A padló nem ölel vissza
Az Okuláré Projekt fiatal drámaírókat támogató programjának újraindulásáról
színház

Utasok színház és élet mezsgyéjén Utasok színház és élet mezsgyéjén
A Káli holtak a Katona Kamrában
színház

A gazember, a zsidó és a gyenge király A gazember, a zsidó és a gyenge király
Három újabb Shakespeare-dráma a Webszínház előadásában
színház

Shakespeare, amikor magyar és abszurd Shakespeare, amikor magyar és abszurd
Hamlear a Gyulai Várszínházban

Más művészeti ágakról

Markó Béla az SZTE-BTK-n
Fabricius Gábor: Eltörölni Frankot
irodalom

A mindennapok újraírása A mindennapok újraírása
Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíjpályázat nyerteseinek beszélgetéséről
Interjú Gábor Bencével, a Volt egyszer egy képregény alkotójával


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés