bezár
 

irodalom

2021. 09. 29.
A Tabánra figyel a kortárs magyar szépirodalom
Október elsejétől nyílik a Négyszöglet – Budapest
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Magyarország műfajteremtő tipografikusa, Forrai Ferenc mutat be a magyar irodalom színe-javára reflektáló képzőművészeti tárlatot a Budavári Önkormányzat Virág Benedek Házában – tudatta Zombori Andrea művelődési referens a prae.hu művészeti portállal.

A több teremből álló, gazdag kiállítás alapját 2016-ban a Lengyel Intézetben kiállított Négyszöglet tárlaton dolgozta ki a művész, ahol a visegrádi országok fővárosait alapul vevő sajátos szín- és forma kódrendszert alkotott meg. A városlakók világát érzelmes geometriával bemutató kiállítás egy összetartozást jelölő szimbolika lett, amely folyamatosan fejlődik, új rétegekkel egészül ki.

Az október elsején megnyitó Négyszöglet-Budapest ezen belül az alkotó otthonát, Budapestet eleveníti meg a térben, kedvenc irodalmi művei által. Érdeklődése a szerelmesé, aki Pestként vágyik Buda lankáira – vagy Budaként a testi Pestre. Rendkívüli pontossággal elemző, az irodalmi művet letisztító munkája során az írások magját keresi, egy-egy hatásos gondolatot, érzést merevít képeire. A Négyszöglet-Budapest világában megtaláljuk azokat a közös élményeket, amelyek összekötnek minket: ízek, illatok, hangulatok sejlenek elő egyszerű színek és formák összetett rendszerében.

Forrai Ferenc tipografikus nemcsak alkalmazott grafikus, de képzőművészeti értékű grafikákat készít kortárs irodalmi művek által inspirálva. Tematikus sorozatai fontos szerepet játszanak a kortárs magyar szépirodalom megismertetésében, népszerűsítésében. 2019-ben a Design Hét Budapest eseménysorozat keretében rendezett Négyszöglet kiállítása közönségdíjat nyert. Az alkotó továbbgondolta sorozatát, új, aktuális elemekkel egészítve ki azt – ez az eljárás nem szokatlan életművében, több kiállítássorozat folyamán letisztult, egyszerű, absztrakt eszközökkel bont ki humanista, értékes üzeneteket.

Forrai több mint 80 író, költő munkáit felvonultató tárlata kiváló térélményt nyújtó színtere lesz kortárs irodalmi esteknek és szépirodalmi ihletésű koncerteknek. Érdekesség, hogy másnap, október 2-án nyílik a Virág Benedek Ház hét teremből álló, nagy tárlata Tandori Dezsőről és Tandori Ágnesről. A Tandori-atmoszféra megidézésében is Forrai Ferenc segít grafikus-látványtervezőként. A Virág Benedek Ház Forrai Négyszögletével és a Hiányzásra kijelölt helyet bemutató Tandori-tárlatával, szellemóriások nyomában csatlakozik a Budapesti Őszi Fesztiválhoz a Budavári Önkormányzat és a Budapest Brand támogatásával. A két tárlat szinergiája révén a Virág Benedek Ház, amely eddig is egy befogadó szemléletű kulturális helyszín volt, a kortárs irodalmi törekvések centrumává válhat Budapest megszentelt művelődési helyszínén, a Tabán szívében.

„A Négyszöglet sorozat összetartozást jelző szimbolika. Itt élünk, városunk régi s új történetei itt hagynak nyomot Budapest négyszögletében. A sorozat formákból és színekből szerveződő sajátos kódrendszere városunkat az irodalmán keresztül rajzolja meg. Városunk négyszögesítése, közös halmaza. Alapszínek és színterek, vonalak, metszéspontok: ez a mi geometriánk. Nyolcvan magyar író és költő Budapest vonatkozású sorai színekként és formákként elevenednek meg képekben, illetve objektekként.” (Képes Gábor)

Megnyitó: 2021. október 1., péntek 19:00

Helyszín: Virág Benedek Ház (1013 Budapest, Döbrentei utca 9.)

A kiállítást megnyitja Gács Anna irodalomkritikus, szerkesztő

A tárlat ingyenesen megtekinthető szerdától - péntekig, 14:00 -18:00, szombatonként 10:00 -18:00 között

Forrai Ferenc gondolatai saját kiállításáról:

„Eszköztáram bővítése során vizsgált gondolatkörökből néhány fontosabb: A vonal alatt (hit és útkeresés), Sokszöglet (utazás a mindenkori A-ból a mindenkori B-be), Formaváros (az otthon költői képeiből formáltam képi költészetet: hajtogatva, jelölve, térképpé szerkesztve), Színhelyek és színterek (környezetünk kódolt jelölései), Négyszöglet (nyomhagyás városaink szögleteiben), Időnyomok (tér és idő, nyomok és lenyomatok, kölcsönhatás), Vízvonal, Tűzvonal, Légvonal, Földvonal, B-, Törésvonal, A vonal (egymásra hatás, metszéspontok és metszetek).

Vonal, aminek nincs kezdete. Nincs vége. Folyamatban… Mindannyian vonalban vagyunk, egyeneseink keresztezik egymást.

Vonalak, amik összekötnek, elválasztanak, irányt mutatnak, vagy keresztezéseikkel válaszút elé állítanak mindannyiunkat.

Egymásra hatás, találkozások, metszéspontok és metszetek.”

Fotó: Piti Marcell

 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Lefektetett mintázatok Lefektetett mintázatok
Horváth Györgyi a Változatok irodalomkritikára sorozat keretében
irodalom

A mindennapok újraírása A mindennapok újraírása
Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíjpályázat nyerteseinek beszélgetéséről
irodalom

Csak az tudok lenni, ahogy megszólalok Csak az tudok lenni, ahogy megszólalok
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 6. nap
irodalom

Senki se tenger, mindenki óceán Senki se tenger, mindenki óceán
Irodalmi Diszkó Szegeden

Más művészeti ágakról

színház

Szerzői utasításon innen és túl Szerzői utasításon innen és túl
Beckett Zsótér Sándor rendezésében a Szkénében
gyerek

Az olvasóval együtt olvasom a verseket Az olvasóval együtt olvasom a verseket
Interjú Fenyő D. Györggyel
építészet

Gyárépületből kreatív műhely Gyárépületből kreatív műhely
Megalakult a Goldberger-kollektíva
Fabricius Gábor: Eltörölni Frankot


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés