bezár
 

art&design

2021. 10. 07.
Extrasolar – Hargitai András előadása a Három Hollóban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Extrasolar – Hargitai András előadása a Három Hollóban A november 11-én, 21:00-kor kezdődő audiovizuális performansz Stanisław Lem írását dolgozza fel a párbeszéd, a sound design és az analóg videószintézis eszközeivel.

A történet szerint egy kutatási céllal felbocsájtott kísérleti űrhajó elliptikus pályán halad egyetlen utasával a Naprendszerben. A fedélzeti Mesterséges Intelligencia egyre bensőségesebben kommunikál az űrhajó egyetlen utasával. Nem sok idő kell ahhoz, hogy már mindent meg akarjon tenni azért, hogy minél tovább együtt maradhassanak. Visszatérnek-e valaha a Földre, vagy örökre együtt sodródnak majd tovább az űrben? A 2001-re emlékeztető – mégis azt majd egy évtizeddel megelőző sci-fi történet jócskán túlmutat "az elszabadult számítógép lázadásán": a gép karakterében ráismerhetünk kapcsolataink és benyomásaink örök bizonytalanságára is.

A vizuális környezet az űrhajó kijelzőjének egy-egy részletét hivatott megjeleníteni, és több térelemből épül fel: elektronikai műszerekkel, analóg videószintetizátorokkal, képcsöves TV-kkel és speciális felületek megvetítésével készülünk. Az analóg videószintetizátor jelei, és a műszerek bemenetei az audio jelekkel összekötve, valós időben, szinergikusan változnak majd. A közönség rengeteg vizuális elemen időzhet az előadás alatt a térben.

A rendezvényt a veszprémi Rebel Bass Sound System hangosítja, így teljesen fizikai hangélményben lesz részünk. A többutas hangrendszer mind az űrhajó berendezéseinek apróbb zörejeit, mind pedig a hajtóművek zaját is igazán jelenvalóvá tudja varázsolni – a zenék pedig összehasonlíthatatlan erővel és részletgazdagsággal szólalnak meg rajta.

„Az Extrasolar előadáson élőben kísérek két emberi hangot, élőben fognak szólni és változni a háttérhangok és a vizuális elemek nagy része is valós időben jön létre – ezek a hallható jelekkel is össze lesznek kötve. Ezek mellett persze rengeteg aprólékos folie, stúdiófelvételek, sound design munkák és gondosan kiválogatott zenei szelekció eredményét is hallhatjuk” – írja az előadásról Hargitai András.

Előadja: Hargitai András (Banyek // Antenna Hungaria)

Közreműködik: Mánya Zsófi és Majorcsik Emese

A négyzetes kép forrása: Hargitai András

Extrasolar
Az előadás 2021. november 11-én 21:00-kor kezdődik a Három Holló Kávéházban. További információk az esemény Facebook oldalán, az előadás előzetesét itt tekintheti meg.
Helyszín: Három Holló / Drei Raben • 1052 Budapest, Piarista köz 1.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben

Más művészeti ágakról

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés