bezár
 

art&design

2021. 10. 07.
Extrasolar – Hargitai András előadása a Három Hollóban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Extrasolar – Hargitai András előadása a Három Hollóban A november 11-én, 21:00-kor kezdődő audiovizuális performansz Stanisław Lem írását dolgozza fel a párbeszéd, a sound design és az analóg videószintézis eszközeivel.

A történet szerint egy kutatási céllal felbocsájtott kísérleti űrhajó elliptikus pályán halad egyetlen utasával a Naprendszerben. A fedélzeti Mesterséges Intelligencia egyre bensőségesebben kommunikál az űrhajó egyetlen utasával. Nem sok idő kell ahhoz, hogy már mindent meg akarjon tenni azért, hogy minél tovább együtt maradhassanak. Visszatérnek-e valaha a Földre, vagy örökre együtt sodródnak majd tovább az űrben? A 2001-re emlékeztető – mégis azt majd egy évtizeddel megelőző sci-fi történet jócskán túlmutat "az elszabadult számítógép lázadásán": a gép karakterében ráismerhetünk kapcsolataink és benyomásaink örök bizonytalanságára is.

A vizuális környezet az űrhajó kijelzőjének egy-egy részletét hivatott megjeleníteni, és több térelemből épül fel: elektronikai műszerekkel, analóg videószintetizátorokkal, képcsöves TV-kkel és speciális felületek megvetítésével készülünk. Az analóg videószintetizátor jelei, és a műszerek bemenetei az audio jelekkel összekötve, valós időben, szinergikusan változnak majd. A közönség rengeteg vizuális elemen időzhet az előadás alatt a térben.

A rendezvényt a veszprémi Rebel Bass Sound System hangosítja, így teljesen fizikai hangélményben lesz részünk. A többutas hangrendszer mind az űrhajó berendezéseinek apróbb zörejeit, mind pedig a hajtóművek zaját is igazán jelenvalóvá tudja varázsolni – a zenék pedig összehasonlíthatatlan erővel és részletgazdagsággal szólalnak meg rajta.

„Az Extrasolar előadáson élőben kísérek két emberi hangot, élőben fognak szólni és változni a háttérhangok és a vizuális elemek nagy része is valós időben jön létre – ezek a hallható jelekkel is össze lesznek kötve. Ezek mellett persze rengeteg aprólékos folie, stúdiófelvételek, sound design munkák és gondosan kiválogatott zenei szelekció eredményét is hallhatjuk” – írja az előadásról Hargitai András.

Előadja: Hargitai András (Banyek // Antenna Hungaria)

Közreműködik: Mánya Zsófi és Majorcsik Emese

A négyzetes kép forrása: Hargitai András

Extrasolar
Az előadás 2021. november 11-én 21:00-kor kezdődik a Három Holló Kávéházban. További információk az esemény Facebook oldalán, az előadás előzetesét itt tekintheti meg.
Helyszín: Három Holló / Drei Raben • 1052 Budapest, Piarista köz 1.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

A techno mint életérzés A techno mint életérzés
Utózengés: a Techno Worldsről az Art Quarter Budapestben
art&design

Az üzemanyag a kreativitás legyen Az üzemanyag a kreativitás legyen
Interjú Szauder Dávid médiaművésszel karrierépítésről, a berlini művészvilágról, online jelenlétről és motivációkról
art&design

Mágikus önbeállítás Mágikus önbeállítás
Galántai: 80. Riport a kapcsolati hálóról, A jövő emlékei című kiállításról és az Artpoolról az intézet kurátorával, László Zsuzsával
art&design

A jövőbe tekinteni, a jelenben élni, a múltban keresni A jövőbe tekinteni, a jelenben élni, a múltban keresni
Interjú Fridvalszki Márkkal a külföldi felsőoktatásban szerzett tapasztalatairól, a művészethez és alkotásaihoz való hozzáállásának megváltozásáról a bécsi, lipcsei és berlini közeg hatására

Más művészeti ágakról

Markó Béla az SZTE-BTK-n
Közönségtalálkozó Enyedi Ildikóval A feleségem története premier előtti vetítésén
irodalom

Csak az tudok lenni, ahogy megszólalok Csak az tudok lenni, ahogy megszólalok
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 6. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés