bezár
 

zene

2021. 10. 13.
Megkezdődtek az Európai Hidak berlini programjai
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megkezdődtek az Európai Hidak berlini programjai Az eseménysorozat középpontjában minden évben egy-egy európai ország vagy város áll, szeptemberben Budapesten a német fővárosé volt a főszerep, Berlinben októberben Budapest mutatkozik be - tájékoztatta a Müpa kedden az MTI-t.

Mint a közleményben felidézték, szeptember 17. és 30. között megújult formában jelentkezett a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar nyolc éve indult, közös, tematikus fesztiválja. Az országhatárokon átívelő, kultúrákat összekötő képzeletbeli híd idén az egyik legizgalmasabb európai várost, Berlint kötötte össze Budapesttel egy klasszikus zenei, jazz- és popkoncerteket, valamint kultikus filmek vetítéseit felvonultató eseménysorozattal.

A kiemelt érdeklődés mellett lezajlott fesztivál után Berlinben a budapestihez hasonló, a magyar és a német kultúra összefonódására reflektáló programok várják az érdeklődőket október 11. és 16. között.

Százhúz év német és magyar dalirodalmából kínált válogatást a fesztivál hétfői nyitóeseménye, Horti Lilla szoprán, Balog József zongoraművész és Bodoky Gergely fuvolaművész Berlin-Budapest Lieder című estje, amelyen többek között Bartók Béla ritkán hallható Ady-dalai és Helmut Lachenmann operettsláger-feldolgozása, a Berlini cseresznyevirág is felcsendült.

Fischer Iván, a Konzerthaus Berlin tiszteletbeli karmestere és az általa alapított Budapesti Fesztiválzenekar október 15-én viszonozza a Konzerthausorchester Berlin Müpában tett látogatását, műsorukban Liszt Ferenc kompozíciói közül a Goethe-mű nyomán készült Faust-szimfónia és az Esz-dúr zongoraverseny kapott helyet. A koncert szólistája a nemzedéke egyik legeredetibb előadóművészeként számontartott, zágrábi születésű Dejan Lazic.

A 20. században számos jelentős magyar író élt hosszabb-rövidebb ideig Berlinben, mások mellett Konrád György, Kertész Imre, Esterházy Péter és Nádas Péter választotta otthonául a német fővárost, Dalos György ma is ott él. Thomas Sparr most megjelenő, Hotel Budapest-Berlin. című könyvében azt kutatja, miképp alakították ezek az írók és más alkotók sorsát és műveit a háttérben húzódó történelmi összefüggések. A kötet bemutatóján Thomas Sparr Dalos Györggyel beszélget.

Zene, irodalom és film sajátos találkozása valósul meg Szemző Tibor mozikoncertjén, amelyen két 8 mm-es filmritkaságot tekinthetnek meg a nézők a zeneszerző-médiaművész köréjük komponált zenéjével. A Hajnali háztetők című Ottlik Géza-regény ihlette, a szerző saját hangjával hallható, Ez van! című 11 perces alkotás mellett a Hamvas Béla esszéi inspirálta Láthatatlan történet is műsorra kerül, utóbbi különlegessége, hogy NDK oktatófilmek felhasználásával és rekontextualizálásával készült.

Az Európai Hidak fesztivál berlini programjai között Szilágyi Lenke és Lothar Wolleh fotográfusok közös, Nyugatról nézve - keletről nézve címet viselő kiállítása képviseli a képzőművészetet. A kiállításhoz kapcsolódó informális tárlatvezetés, kötetlen beszélgetés és koncert nagyszerű alkalom, hogy az érdeklődők Szilágyi Lenke, Sőrés Zsolt zenész, Michael Biedowicz galerista, valamint a kiállítás kurátorainak társaságában, egy pohár bor mellett cseréljenek eszmét a látottakról.

A világhírű Snétberger Ferenc 1988 óta él Berlinben, de rendszeresen visszajár Magyarországra, hogy hazai és nemzetközi zenekarokkal lépjen fel. Szólókoncertje minden kétséget kizáróan méltó és ünnepélyes lezárása lesz a fesztiválnak - fogalmaztak a közleményben.

Négyzetes kép forrása: https://www.facebook.com/MupaBudapest

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Háttérinterjú Horváth Zsolttal az igazgatói feladatokról, a zenekarok belső életéről és közösségépítésről
A Kiss Llászló +4 pécsi koncertje
Interjú Madaras Gergellyel a siker feltételeiről, a karmesteri hivatásról és célokról

Más művészeti ágakról

Egy Asztal Elmozdítása című lakáskiállítás margójára
irodalom

Pszt! Az Öreg Banda játszik! Pszt! Az Öreg Banda játszik!
A Margó Fesztiválon mutatták be Kollár-Klemencz László Öreg Banda című regényét
gyerek

A Tejúttól a rózsabogárig A Tejúttól a rózsabogárig
Vadlovak – Hortobágyi mese
Interjú Dömötör András rendezővel, aki legtöbbször német nyelvterületen dolgozik, ahol inspirálja a kulturális pezsgés, a támogató közeg.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés