bezár
 

zene

2021. 10. 21.
Wortlaute II.
Az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál programja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Wortlaute II. Október 22-én 18:00-as kezdettel Ladik Katalin lép fel performanszával és az Ensemble Mobile: Kovács Lenke (szoprán), Krulik Eszter (hegedű), Baráth Bálint (zongora) ad koncertet a Magyar Zenei Információs Központ és Könyvtárban. Az esemény Wortlaute II. címen az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál része; kurátora Nikolaus Gerszewski – áll a BMC honlapján.

A műsor a következő tételekből áll: Ladik Katalin, Ha múlna e láng; Nikolaus Gerszewski, More Songs on Nothing (részletek) (2018); Christoph Herndler, I SING YOUR NAME – ZOLTÁN JENEY (2020); Jeney Zoltán, Twelve Songs (1983).

A Nikolaus Gerszewski (The Prague Experiment) által összeállított program a kortárs vokális zene széles skálájából merít 1983 és 2020 között.

Mind a négy zeneszerző a saját maga által kialakított kompozíciós eljárásokat alkalmazza, belső szabályokhoz kötve, egyéni céljához orientálva. Esetenként ez olyan saját kialakítású lejegyzési formát is jelent, ami az előadónak meghatározó szerepet ad a zene alakításában. A daraboknál közös, hogy a nyelvi anyag hangzásbeli tulajdonságaira koncentrálnak, ami során a beszédhang zenei hanggá válik.

A programot Ladik Katalin meghívásával tették teljessé, aki ellentétes irányból közelíti meg a területet. A költőnő a nyelvi alapanyagot a vokális expresszivitás felé terjeszti. Performansza a beszélt szó és a zene közötti határterületre vezet, ahol az önálló médiummá szilárdul.

Részletekért és további információért látogasson el ide!

Négyzetes kép a leadben: bmc.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban

Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés