bezár
 

irodalom

2021. 11. 04.
Megvannak az idei Alföld-díjasok
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Alföld szerkesztősége 2021-ben is odaítélte három kiváló szerzőjének az Alföld-díjat. Idén Balajthy Ágnes irodalomtörténész, kritikus; Gál Ferenc költő  (Prae Kiadó)  és Visky András költő, író, drámaíró kapja a rangos kitüntetést.

Az Alföld szerkesztősége 1978 óta nívódíjban részesíti kiemelkedő szerzőit. 1993-tól a díjazottak a pénzjutalom mellé E. Lakatos Aranka szobrászművész emlékplakettjét is megkapják. 1978 és 2020 között 43 alkalommal 123 szerzőnek 130 Alföld-díjat osztottak ki (heten: Csoóri Sándor, Sütő András, Kulcsár Szabó Ernő, Tandori Dezső, Oravecz Imre, Esterházy Péter és Térey János kétszer is megkapták). A kitüntettek között mindeddig olyan neves alkotók szerepelnek, mint Kányádi Sándor, Hankiss Elemér, Tar Sándor, Nádas Péter, Borbély Szilárd, Kovács András Ferenc, Szilágyi István, Takács Zsuzsa, Tóth Krisztina és még sokan mások. 

A hivatalos közlemény szerint Balajthy Ágnes a 20-21. századi utazási irodalom szisztematikus értelmezéséért, a szakszerű bírálataiért, Gál Ferenc  (Prae Kiadó) különös atmoszférájú versvilágának megteremtéséért, valamint a lap olvasóit gazdagító költeményeiért; Visky András pedig a dialógust kitüntető, a költői és drámai megszólalásmódot ötvöző írásművészetéért, valamint a folyóiratban publikált verseiért, versesregény-részletéért és drámájáért kapja meg az Alföld-díjat.

A díjakat az idén 50 éve alapított Debreceni Irodalmi Napok keretében, az Alföld-díjasok estjén adjuk át 2021. november 9-én 18 órátólNagyerdei Víztoronyban. Az esemény Facebook-oldala IDE kattintva érhető el.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés