bezár
 

zene

2021. 11. 27.
Szathmáry Zsigmond új művei a Müpában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szathmáry Zsigmond új művei a Müpában Bach és Duruflé darabjai mellett új műveit mutatja be Szathmáry Zsigmond orgonaművész, zeneszerző november 30-án a budapesti Müpában. A november 30-i hangverseny a zenészgenerációk találkozásáról szól - közölte az intézmény az MTI-vel.     

A nyolcvankét éves Szathmáry Zsigmond mellett fellép Pétery Dóra, Reincke Ivan-Bogdan és Kun Rajmund orgonista, Berki Ádám csellista, Anikó Katharina Szathmáry hegedűművész, Thurnay Viola alt, Ekkehard Abele és Gyombolai Bálint bariton, a Nemes László Norbert vezette Új Liszt Ferenc Kamarakórus tagjai és az UMZE Kamaraegyüttes hangszeres muzsikusai Vajda Gergely vezényletével.     

A színes és változatos koncerten - amelyen két requiem is helyet kapott - a megemlékezés gondolata is megjelenik. A Requiem Fukushima emlékére című, 2012-ben írt darabot az atomerőmű-katasztrófa felett érzett megrázkódtatás inspirálta. A mű most hangzik el először Magyarországon.

A Bajor Rádió nürnbergi szekciójának felkérésére komponált Cadenza című művének zenei anyagát a koncerten is közreműködő lányának, Anikó Katharina Szathmárynak írta. Ez a darab szintén először hallható hazánkban.     

Szathmáry Zsigmond orgonaművész és zeneszerző 1960-ban megnyerte a budapesti Nemzetközi Orgonaverseny első díját, majd Bécsben, Kölnben és Darmstadtban folytatta posztgraduális tanulmányait. Egyik meghatározó mestere az összes Bach-orgonaművet kétszer is hanglemezre játszó Helmut Walcha volt.     

Az 1970-es években Nyugat-Németországban telepedett le, és a 20. század meghatározó zeneszerzőivel - Stockhausen, Berio, Pousseur, Kagel és Ligeti - állt személyes kapcsolatban: mintegy százhúsz neki ajánlott orgonamű ősbemutatóját jegyzi.

A négyzetes kép forrása: www.mupa.hu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Prae körkérdése zeneszerzőkkel: Dargay Marcell válaszol
Balogh Máté két ősbemutatója
A Prae körkérdése zeneszerzőknek: Bartók György válaszol
A Prae körkérdése zeneszerzőknek: Baráth Bálint válaszol

Más művészeti ágakról

film

Óda a merengő ifjúsághoz Óda a merengő ifjúsághoz
Joachim Trier: A világ legrosszabb embere
8. Budapest International Documentary Festival
irodalom

Az ökológiai doboztól az emberisten víziójáig Az ökológiai doboztól az emberisten víziójáig
Kovács Gábor Szegedi Egyetemen tartott technológiakritikai előadásáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés