bezár
 

art&design

2021. 11. 29.
Gobelin kiállítás a Vízivárosi Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gobelin kiállítás a Vízivárosi Galériában A Vízivárosi Galéria „Óriás gobelinek – Gobelin óriások” című karácsonyi tárlata hat gobelinművész változatos kivitelezésű és témájú munkáit vonultatja fel. A kiállítás december 1. és december 20. között látogatható.

A Vízivárosi Galériában már hagyomány a textilművészet különböző ágainak bemutatása, így kárpitművészek is rendszeresen állítanak ki. A művészek különböző generációi sokféle technikai megoldással, változatos anyaghasználattal és színvilággal, gazdag tartalommal jelennek meg a tárlatokon. A klasszikus gobelin műfaja évszázados hagyományokra tekint vissza. Többnyire a reprezentatív terek kiemelt műalkotásai, amelyek az adott korszakok jelentős eseményeihez vagy szimbolikus gondolatvilágához kapcsolódnak. Történeti-vallási és irodalmi kötődésű jelenetek vagy a természet motívumkincsei tűnnek fel a kárpitokon. A Vízivárosi Galéria általában a karácsonyi ünnepkörhöz társítja a gobelinművészek bemutatását.

Hager Ritta falikárpitjain, szőnyegjein és minitextiljein spirituális és szakrális témákat dolgoz fel meleg színekkel – barna, rozsdabarna, mélybordó, arany, a fényhatások hangsúlyozásával, változatos anyagokból; alkotásai nyugalmat, erőt, illetve harmóniát sugároznak. Máder Indira tradicionális szövéstechnikával készült munkái szintén szakrális töltetűek: az Ég és Föld Istentől való igazságát fogalmazzák meg. Balogh Edit Kolozsvárott végezte művészeti tanulmányait, a szombathelyi Tértextil Biennálék rendszeres kiállítója. Bocz Bea szintén a Magyar Kárpitművészek Egyesülete aktív tagja. Részt vett a Corvin kárpitok, az Homage a Radnóti, az Aranyfal és a Szent László kárpit munkálataiban. Nagy Judit számára az élet nagy dolgai és a mindennapok hétköznapi jelenségei egyaránt a gobelinjei tárgya, munkái szépséget és életörömöt sugároznak. Lencsés Ida kárpitjainak jellegzetes, érdemrendeket vagy kitüntetéseket tartó, textilháromszögre utaló formája szinte művészete emblémájának tekinthető. Geometrikus alakzatokkal dolgozik, de természeti formákat és építészeti alakzatokat formáló motívumokat is használ.

A kiállítást Dvorszky Hedvig Ferenczy Noémi-díjas művészettörténész nyitja meg.

Kép a leadben: Máder Indira Kezdetben volt az Ige (részlet)
Forrás: Vízivárosi Galéria

Óriás gobelinek – Gobelin óriások. XX. Karácsonyi Tárlat
A kiállítás december 1. és december 20. között látogatható a Vízivárosi Galériában, a megnyitó december 1-én, 18:00-kor kezdődik. További információk a Facebookon, illetve a galéria honlapján.
Helyszín: Vízivárosi Galéria • 1027 Budapest, Kapás u. 55.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Gyorsan szoktunk ítéletet mondani a művészeti világban, de be kell nézni a színfalak mögé is Gyorsan szoktunk ítéletet mondani a művészeti világban, de be kell nézni a színfalak mögé is
Háttérinterjú Szántó András szerzővel és kulturális stratégiai szaktanácsadóval karrierútjáról, a globális művészeti színtérről és a CEE régió nemzetközi láthatóságáról
art&design

A vallaurisi kerámia aranykora A vallaurisi kerámia aranykora
A Musée Magnelli, musée de la céramique átfogó kiállításáról
art&design

Ember legyen a talpán, aki az űrbe akar utazni Ember legyen a talpán, aki az űrbe akar utazni
Beszélgetés Hargitai András audiovizuális művésszel az Extrasolar című performansz kapcsán
art&design

Lavírozás a látható és a láthatatlan között Lavírozás a látható és a láthatatlan között
Pannonhalma: A Láthatatlan spektrumok című kiállítás Az ábra, a fikció és a spekuláció kísérőprogramjáról

Más művészeti ágakról

Magyar költők amerikai antológiájának bemutatója
irodalom

A kígyó nyelve A kígyó nyelve
Helyzetjel
gyerek

Vidéki James Bond szeretetlukakkkal Vidéki James Bond szeretetlukakkkal
Interjú Adamik Zsolttal
Miért egyszerre izgalmas és félresikerült a Mátrix feltámadások?


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés