bezár
 

irodalom

2021. 12. 02.
A hagyaték mint az előhívás és szembesülés tere
„A megnyílót elzárja roppant távolság…” – Szövegek a Hajnóczy-hagyatékból, kommentárokkal
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A hagyaték mint az előhívás és szembesülés tere Cserjés Katalin (az SZTE nyug. docense, a Hajnóczy Péter Hagyatékgondozó Műhely vezetője): ’Bajnok. Tanulmánykötet a Hajnóczy Péter-hagyaték darabjaihoz. A szerzővel Hoványi Márton PhD, az ELTE TÓK adjunktusa, a Hajnóczy Péter Hagyatékgondozó Műhely tagja beszélget a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Az eseményen bemutatkoznak a Hajnóczy Péter Hagyatékgondozó Műhely tagjai:

  • Németh Zsófia (SZTE BTK Modern Magyar PhD program): A humánum nevében, Tempevölgy, 2021
    Az egyik intapusztai ápolt, Szépvölgyi Aliz hátrahagyott szépirodalmi szövegei, kommentárokkal, felolvasással, kapcsolódva Hajnóczy Péter Az elkülönítő című szociográfiájához. A primer szövegeket Mészáros Ágoston színművész felolvasásában hallhatják.
  • Ludmán Katalin miskolci doktorandusznak, a Hajnóczy-műhely tagjának beszámolója a Hajnóczy-hagyaték áttekinthetővé tétele, elektronikus rögzítése (digitalizálása) érdekében végzett munkájáról.

  • Rácz Lőrinc világítástervező bemutatja a 2018-as szegedi Hajnóczy-konferenciára készített fényinstallációja dokumentumait (Fekete fény a sötétben / Black Cube. Hajnóczy-konferencia és mesterkurzus In memoriam Nagy Tamás, SZTE BTK, Régi Zsinagóga, Szeged, 2018. október), továbbá a Téboly-konferencián elmondottak továbbgondolását (Hangok a sötétben, A téboly menyasszonya – [Elme]betegség és terápia Hajnóczy Péter életművében. Lezárhatatlan párbeszédben, VII. országos Hajnóczy Péter-konferencia).

  • Bemutatkozik Malya Attila festőművész, a ’Bajnok könyvborítójának tervezője.

  • Kancsó Luca kortárstáncművész improvizációja Hajnóczy Péter Gyűrűk című enigmatikus szövegére.

A Hajnóczy-műhely bemutatkozását két tárlóban kiállított tárgyi dokumentumok (hagyatéki lapok, iratok, az író kedvelt, s nem egyszer megörökített tárgyai) egészítik ki (Bélafi Antal tulajdonából).

Dátum: 
2021. december 3. 17.00

 

Forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Drámák tollal, vitriollal Drámák tollal, vitriollal
Márton László: Bátor Csikó, Kalligram Kiadó, Budapest, 2021.
irodalom

A kígyó nyelve A kígyó nyelve
Helyzetjel
irodalom

Írói közösségek, közösségi írók Írói közösségek, közösségi írók
Ms. Columbo Live! a Jedermannban

Más művészeti ágakról

art&design

Viktoriánus avantgárdok Viktoriánus avantgárdok
Bevezetés a preraffaelita művészetbe – 1. rész
art&design

Hova tűnt a lakástextil? Hova tűnt a lakástextil?
Vélemény az idei Texhibition című kiállításról
8. Budapest International Documentary Festival
színház

Három magányos szív Három magányos szív
A Hatszín Teátrum Hárman a padon című előadásáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés