bezár
 

art&design

2021. 12. 10.
Téli árverés a Kieselbach Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Téli árverés a Kieselbach Galériában Rippl-Rónai József, Galimberti Sándor és Márffy Ödön remekműveit is árverésre bocsátja a Kieselbach Galéria téli művészeti aukcióján, amelyet december 20-án rendeznek a Budapest Marriott Hotelben. Az árverésre szánt művekből álló kiállítást péntektől december 19-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Kieselbach Galériában – tájékoztatta a galéria az MTI-t.

Az idei árverési anyag egyik kiemelkedő alkotása Rippl-Rónai József Fésülködő nő című képe, amelynek induló ára 140 millió forint. A festő életművének egyik legjelentősebb, legnagyobb méretű kukoricás képe, 1909 kora tavaszán született a művész Kelenhegyi úti műtermében. Az akt, az enteriőr és a csendélet műfaját egyesítő, gazdag kompozíciójú, a legtöbb motívumot egyesítő alkotás magán viseli a kukoricás stílus valamennyi erényét. A Fésülködő nő legkarakteresebb színe, a Rippl-képek védjegyévé váló élénk sárga, amelyet hangsúlyos vörösök, a kanapé háttámlájának türkize, a jobb oldali kendő feketéje, valamint az akt körül elhelyezett kék és fehér foltok egészítenek ki – olvasható a galéria tájékoztatójában.

Az aukció másik kiemelt darabja Galimberti Sándor Enteriőr Thonet-székkel és Gauguin-metszettel című olajképe. Mint írják, Galimberti a festmény születésekor az idősebb mester Rippl-Rónai kaposvári otthonában dolgozott és 1909 tavaszán festette meg a most először aukcióra kerülő főművet, amelynek kikiáltási ára 110 millió forint. A tájékoztató szerint a közelmúltban sikerült azonosítani a kép bal oldalán látható színezett fametszetet is. Gauguin Te Atua, vagyis Az istenek című, azóta elveszett alkotását Rippl-Rónai magától a művésztől kapta ajándékba, amikor 1894-ben Párizsban meglátogatta. Az elmúlt 110 évben ez az ötödik és egyben a legjelentősebb Galimberti-festmény, amely aukcióra kerül – írták a tájékoztatóban.

Szerepel a tételek között Czóbel Béla külföldről hazakerült Gyermekek a réten című főműve, amely 60 millió forintért kelhet el. A Claude Monet és Ferenczy Károly alkotásait idéző, méretével is kiemelkedő alkotás Nagybányán készült 1904-ben, egy esztendővel azelőtt, hogy Czóbel Párizsból visszatérve kirobbantotta az egész magyar modernizmust új utakra lendítő fauve-mozgalmat. Márffy Ödön múzeumi rangú alkotására, az 1910-es években készült Álló női aktra, 80 millió forinttól lehet licitálni. Mint írják, a Párizsban és Budapesten is többször kiállított, számos alkalommal reprodukált kép a korszak és az egész életmű egyik jól ismert, kiemelkedő darabja.

Gróf Batthyány Gyula Zsoké-klub című festménye egykor gróf Széchenyi László és felesége, Gladys Moore Vanderbilt gyűjteményében volt, kikiáltási ára pedig 28 millió forint. Ugyancsak a Széchenyi-család egy nevezetes tagja, Széchenyi Miklós nagyváradi püspök volt az első tulajdonosa Vaszary János A kertész című, 1893-festett művének, amely 20 millió forinttól kelhet el, míg a festő életművének korai korszakát reprezentáló, 1935 körül készült Art deco nő 32 millióért cserélhet gazdát.

A tájékoztató szerint az aukció anyagából kiemelkedik még Munkácsy Mihály frissen felbukkant, egykor a híres schweinfurti Georg Schafer magángyűjteményét gazdagító Tájkép ladikkal című műve, amelynek induló ára 55 millió forinttól. Ugyancsak 55 millió forinttól kelhet el Gulácsy Lajos Emlékezés a tóparton című festménye.

Licitálni lehet még Korb Erszébet és Koszta József alkotásaira és Mattis Teutsch János 1919-es Kompozíciójára. Mint írják, külön blokkot alkot az a műcsoport, amely bepillantást enged a 2019-ben elhunyt Tandori Dezső költő gyűjteményébe és otthonába. Tandori egész életében gyűjtötte maga körül a tárgyi dokumentumokat és a válogatott, különleges kortárs műtárgyakat. Gyűjteményéből nyolc művet – egyebek mellett Anna Margit, Perlrott Csaba Vilmos, Hencze Tamás, Keserü Ilona képeit-, valamint hét Tandori által készített képverset bocsájtanak árverésre.

A négyzetes kép forrása: Kieselbach Galéria

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Boldogság, gyere haza… Boldogság, gyere haza…
Bihari Ágnes Boldog Kft című tárlatáról
art&design

Közös pontok keresése Közös pontok keresése
Utóhang a „Having no common past, let’s have a common future” című kiállítás kapcsán
art&design

Gyorsan szoktunk ítéletet mondani a művészeti világban, de be kell nézni a színfalak mögé is Gyorsan szoktunk ítéletet mondani a művészeti világban, de be kell nézni a színfalak mögé is
Háttérinterjú Szántó András szerzővel és kulturális stratégiai szaktanácsadóval karrierútjáról, a globális művészeti színtérről és a CEE régió nemzetközi láthatóságáról
art&design

Ember legyen a talpán, aki az űrbe akar utazni Ember legyen a talpán, aki az űrbe akar utazni
Beszélgetés Hargitai András audiovizuális művésszel az Extrasolar című performansz kapcsán

Más művészeti ágakról

színház

Száz év, egy dráma Száz év, egy dráma
Páros interjú Rák Katival és Czető Bernát Lászlóval
irodalom

A kígyó nyelve A kígyó nyelve
Helyzetjel
irodalom

Az ökológiai doboztól az emberisten víziójáig Az ökológiai doboztól az emberisten víziójáig
Kovács Gábor Szegedi Egyetemen tartott technológiakritikai előadásáról
színház

Három magányos szív Három magányos szív
A Hatszín Teátrum Hárman a padon című előadásáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés