bezár
 

irodalom

2022. 01. 16.
Megvannak az idei Baumgarten-díjasok
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kukorelly Endre január 16-án a 24.hu-n, élő Facebook-videóban jelentette be a díjazottak és jutalmazottak listáját. 2022-ben Baumgarten-emlékdíjat kap Géczi János, Harkai Vass Éva, Lövétei Lázár László, Markó Béla, Nemes Z. Márió, Ilma Rakusa, Szirák Péter és Tamás Gáspár Miklós. Baumgarten-emlékjutalmat kap Nagy Csilla, Vajna Ádám és Vida Kamilla. Az átadást – a tavalyihoz hasonlóan – a pandémiára tekintettel később tartják, a díjak összege idén egyenként 400.000 Ft, a jutalmak összege 200.000 Ft.

Az eredeti Baumgarten-díjat 1929-ben osztották ki először tíz magyar írónak, és onnantól 1949-ig minden évben átadták, egyetlen év, 1945 kivételével. Alapítója Baumgarten Ferenc Ferdinánd volt, aki végrendeletében meghagyta, hogy a Sas és Tisza Kálmán utca kereszteződésénél álló bérház kiadásából befolyt összeget arra érdemes írók évdíjára fordítsák. A díj kurátora sokáig Babits Mihály volt.

A Baumgarten-emlékdíjat 2020 óta ismét működtető Gyümölcsöskert Egyesület kizárólag közösségi finanszírozású, a bevétel-kiadás transzparens, az összegeket a Facebookon közzéteszik. Az egyesületet eddig 502-en támogatták, kisebb-nagyobb befizetésekkel – többen rendszeresen is. Az egyesület célja, hogy „felhívja a figyelmet a kortárs magyar irodalomra, hogy a polgárokat művészet támogatására buzdítsa, és hogy a legnagyobb magyar irodalmi mecénás, Baumgarten Ferenc Ferdinánd emlékét fönntartsa.”

A Baumgarten-díjat 2020-ban Marno János, Márton László, Pintér Béla, St.Turba Tamás és Christina Viragh kapta, emlékjutalomban részesült Bartók Imre, Bán Zoltán András, Csehy Zoltán, Kulcsár-Szabó Zoltán, Peer Krisztián és Szilágyi Zsófia. 2021-ben emlékdíjban részesült: Báthori Csaba, Bodor Ádám, Garaczi László, Margócsy István, Szijj Ferenc, Takáts József és Tompa Andrea, a jutalmat pedig Berta Ádám, Hermann Veronika, Kalász Orsolya, Németh Zoltán, Sipos Balázs, Ella Sobolewska és Szolláth Dávid kapta.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója
irodalom

Vaktérkép
irodalom

Vaktérkép

Más művészeti ágakról

színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés