bezár
 

színház

2022. 01. 19.
Az erdélyi magyar színházak előadásokkal, kiállításokkal, könyvbemutatókkal ünnepelnek
A magyar kultúra napja alkalmából egyes településeken egyhetes rendezvénysorozatot is tartanak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az erdélyi magyar színházak előadásokkal, kiállításokkal, könyvbemutatókkal ünnepelnek Az erdélyi magyar színházak előadásokkal, kiállításokkal és könyvbemutatókkal ünneplik a magyar kultúra napját, amelynek alkalmából egyes településeken egyhetes rendezvénysorozatot is tartanak.

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház és a Liszt Intézet sepsiszentgyörgyi fiókjának szervezésében január 22-én szabadtéri kiállítás lesz a színház előtt, majd a Bocsárdi László által rendezett Tóték című előadást játssza a társulat. Emlékeztettek, hogy idén áprilisban lesz Örkény István születésének 110 éves évfordulója, így a magyar kultúra napja alkalmából szervezett kiállítással és előadással elsősorban a Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas magyar író, a világirodalmi rangú magyar groteszk próza és dráma megteremtője előtt tisztelegnek.

Szkéné színház

A főtéren, a Tamási Áron Színház előtt több napon át látható kiállítás címe Tóték Székelyföldön. Ennek első napján az Örkény darabjából 1969-ben Fábri Zoltán által rendezett Isten hozta, őrnagy úr! című legendás film hanganyagát hallhatják az érdeklődők. A kiállításon a darab székelyföldi bemutatói mellett az 1967 februárjában tartott ősbemutatóról is talál egy rövid információs anyagot a közönség.

A nagyváradi Szigligeti Színház január 18. és 26. között Bihar megye több településén ünnepli a magyar kultúra napját. Egyebek mellett bemutatják Dobos Imre életútinterjú-kötetét. Január 21-én Székelyhídon vendégszerepel a Szigligeti Társulat nagysikerű előadása, a Lila ákác. Szép Ernő regényének színpadi változata korábban elnyerte a kisvárdai fesztivál nagydíját. Január 22-én a nagyváradi közönség Vörösmarty Mihály Csongor és Tündéjét tekintheti meg Anca Bradu rendezésében.

Január 23-án az Aradi Kamaraszínházban a Gyulai Várszínház Mi lennék nélküled? című előadását tűzték műsorra, amelyet Szilágyi Enikő írt, rendezett és ad elő. A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház január 21-én Neil Simon Furcsa pár című előadását játssza Lendvai Zoltán rendezésében a magyar kultúra napja alkalmából.

A négyzetes kép forrása: A Tamási Áron Színház hivatalos oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
John a Latinovitsban

Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés