bezár
 

zene

2022. 03. 27.
Jazzfest Budapest kétszáz fellépővel
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jazzfest Budapest kétszáz fellépővel Világsztárok, köztük Dave Weckl & Tom Kennedy, Paolo Angeli, Hadrien Feraud, John Patitucci & Joey Calderazzo, Kenny Garrett, valamint a hazai színtér kiválóságai adnak koncertet a Jazzfest Budapest című rendezvényen április 27-től május 12-ig. Az eseményen városszerte több mint tíz helyszínen kétszáznál több fellépő lesz látható és hallható mintegy ötven koncerten.

A Jazzfest Budapest életre hívásával az volt a cél, hogy a régi dzsesszkedvelők mellett a műfaj számára új közönséget szólítson meg az eseménysorozat, ezért műfajilag tág keretek között mozognak a koncertek. Kifejezetten erre az alkalomra születnek különleges művésztalálkozások a színpadon.

A fesztivál klubokban, zenés kocsmákban, köztereken zajlik, szólni fog a dzsessz a Budapest Jazz Clubban, az Eötvös10-ben, a Fonóban, a Gödörben, az IF Caféban, a Jedermannban, a Lumenben, a Mixátban, a MOMkultban és a Turbinában is. A programok alakításába több kulturális intézet becsatlakozott, a fesztiválon tizenkét ország muzsikusai játszanak. Kiemelt figyelmet kap az április 30-i Nemzetközi Jazz Nap, amikor ingyenes szabadtéri koncertekkel tisztelegnek a műfaj ünnepe előtt.

A nyitónapon, április 27-én a MOMkultban lép közönség elé a Dave Weckl & Tom Kennedy Project az Egyesült Államokból. Dave Wecklt a világ legjobb dobosai között tartja számon a szakma, most a bőgős Tom Kennedyvel érkezik Budapestre, társaik Bob Franceschini és Stu Mindeman lesznek. Másnap a Mixátban a Tóth Viktor Right On! Feat. Piotr Wojtasik lép színpadra, a produkcióban a zenekarvezető-szaxofonos mellett Szakcsi Lakatos Róbert és Neumann Balázs (zongora), Hodek Áron (basszusgitár) és Hodek Dávid (dob) mellé csatlakozik a lengyel trombitás, Piotr Wojtasik. Szintén 28-án a Gödörben a SZAKCSIÁMI, azaz Szakcsi Lakatos Béla és Müller Péter Sziámi duója szerepel, 29-én az Olasz Kultúrintézetben a szardíniai gitárvirtuóz Paolo Angeli Balázs János zongoristával és Lukács Miklós cimbalmossal első alkalommal improvizál közösen. Április 30-án egy különleges nemzetközi négyes varázsolja el a közönséget. A formációban két francia játszik, Hadrien Feraud basszusgitározik, Daniel Gassin pedig zongorázik, mellettük a magyar Borlai Gergő dobol, a svájci Anatole Muster pedig harmonikázik. Ezen a napon a Lumenben egy másik nemzetközi alakulat, a Ken Vandermark, Paul Lytton, Elisabeth Harnik & Grencsó István Quartet zenél.

Május 4-én a Mixátban JD Hive hallható. Az osztrák hegedűs, Johannes Dickbauer zenekarában Dés András ütőssel, Sebastian Schneider zongoristával és Andreas Waelti bőgőssel muzsikál. Május 5-én az Anima Sound System Jazz Session feat. Tim Ries a Turbinában a legendás osztrák billentyűs, Joe Zawinul életműve előtt tiszteleg. Az Animából érkező Prieger Zsolt és Kováts Tibor mellett Tim Ries, a Rolling Stones szaxofonosa is játszik a koncerten. Május 7-én a Sárik Péter Trio Luiza Zan román énekesnővel és Gyárfás István gitárossal zenél együtt. A zongorista, zeneszerző Sárik Péter albumot is készített korábban Luiza Zannak. Szintén 7-én a Kőszegi Rhythm & Brass és a NEC+ egyaránt a Mixátban ad koncertet. Előbbiben a dobos kiválóság zenésztársa Bacsó Kristóf, Molnár Sándor és Orbán György, az utóbbi egy supergroup Franciaországból Etienne Mbappe basszusgitárossal, Nicolas Viccaro dobossal és Christophe Cravero zongoristával, hegedűssel. Május 8-án a Fonóban a Dresch Quartet Theodosii Spassov bolgár kavalossal játszik, másnap a BJC-ben a Nagy Emma Quintet Harcsa Veronika énekesnővel és Ávéd János szaxofonossal, miközben a Mixátban a Heavy Weather muzsikál, amely a fúziós dzsessz legfontosabb zenekara, a Weather Report dalait játssza soraiban Per Mathisen norvég basszusgitárossal, Mogyoró Kornél ütőhangszeressel, az egyaránt osztrák Fabian Rucker szaxofonossal és Paul Urbanek billentyűssel, valamint Martin Valihora szlovák dobossal. Május 10-én két amerikai világsztár, a zongorista Joey Calderazzo és a basszusgitáros John Patitucci duója játszik a MOMkultban. Patitucci négyszeres Grammy-díjas, Chick Corea gyakori zenésztársa. Calderazzo tizenhárom albumot készített vezető zongoristaként. A fesztivál másik szenzációja május 12-én, ugyancsak a MOMkultban a Kenny Garrett & Sounds From The Ancestors estje. A sajátos hangszínnel, stílussal rendelkező Kenny Garrett a világ egyik legjobb szaxofonosa, aki annak idején Miles Davis zenekarában vált igazi sztárrá.

Négyzetes kép a leadben: Jazzfest Budapest Facebook-oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Tool-koncert, 2022.05.24., Papp László Budapest Sportaréna
Balogh Máté és Tornyai Péter kantátáinak előadása
Interjú Pusker Júliával fordulópontokról, külföldi érvényesülésről, a klasszikus zenei előadóművészet minőségének alakulásáról
Gondolatok a Magyar Állami Operaház Parsifal-közvetítéséről

Más művészeti ágakról

A Csücsök, avagy a nagy pudinghajsza című előadás a Kolibri Színházban
színház

Mary Shelley - Nick Dear Frankensteinje a Budapest Bábszínházban
gyerek

Októbertől a magyar mozikban
Azok ott hangyák, de nem eladók


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés