bezár
 

zene

2022. 04. 06.
A gyerek Prince is látható egy frissen felbukkant felvételen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A gyerek Prince is látható egy frissen felbukkant felvételen Szenzációs filmfelvételre bukkant az amerikai CBS News-hoz tartozó WCCO televízió. Az 1970-es anyagon, amely egy minneapolisi tanártüntetésen készült, a 11 éves Prince is látható és hallható.

 A WCCO szerkesztői egy múlt heti minnesotai tüntetéshez állítottak össze egy háttéranyagot, ennek részeként újítottak fel egy 1970 áprilisi filmfelvételt. A több mint ötven éve forgatott tekercsen kérdezgettek gyerekeket a tanártüntetésről, és a megszólalók között ismertek rá Prince-re - írta a The Guardian online kiadása.

A felfedezés elsősorban a minneapolisi születésű Matt Liddynek, a WCCO produkciós menedzserének köszönhető, akit izgalomba hozott, hogy régi iskolájáról, gyerekkorának helyszíneiről láthat archív felvételeket.

"Amikor megláttam a nyilatkozó kisfiút, kirohantam a hírszerkesztői szobából, és mindenkit megkérdeztem, kit ismernek fel benne. Mindenki egybehangzóan Prince nevét mondta" - idézte Liddyt a cikk.

Bár a WCCO nem rendelkezett megfelelő technológiával a hangsáv kinyeréséhez, egy specialista megoldotta a problémát, és hallhatóvá tette a gyerek szavait. Prince Rogers Nelson ezeket mondta 1970-ben, 11 évesen a minneapolisi tanártüntetésen: "Azt hiszem, nekik is jobb oktatásra lenne szükségük, mert... Szóval, több pénzt kellene nekik adni, mert túlórában is dolgoznak értünk".

Prince nevét nem kérdezte a riporter, a WCCO-nak ezért más forrásokat kellett találnia az azonosításhoz. A mellette álló srác ugyan bemutatkozott, de Ronnie Kitchent nem sikerült megtalálniuk. Nem segítettek a tisztánlátásban Prince-nek az iskolai évkönyvben szereplő ötödik osztályos fotói sem, a megoldást végül a Kristen Zschomler történész hozta meg, aki mellesleg nagy Prince-rajongó.

A bizonyítékot Prince hatodik osztályos fényképe, valamint a filmfelvételen a háttérben látható iskolaépület jelentette, oda járt ő akkoriban. Zschomler felkutatta Prince gyerekkori barátait is, köztük Terrance Jacksont, aki később benne volt a zenész első együttesében, a Grand Centralban. "Ez Prince! Aki jobb oldalon áll sapkában, ugye? Ez Skipper!" - kiáltott fel Jackson, amikor a felvételt nézte. Skipper volt Prince gyerekkori beceneve.

A 2016-ban elhunyt Prince a popzene történetének egyik legsikeresebb zenésze volt. Albumai több mint 150 millió példányban fogytak világszerte, legalább ötszáz dalt írt és valamennyi nemzetközi zenei díjat elhódította.

A négyzetes kép forrása: https://www.tmz.com/2022/04/04/prince-rare-footage-age-11-local-new-archive/

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Dukay Barnabás és Szécsi Lőrinc művei Pécsen
Recenzió Ábrahám Márta: Chaconne-kézikönyvéről

Más művészeti ágakról

Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés