bezár
 

film

2022. 04. 11.
Dokumentumfilm készül Kurtág Györgyről az NFI támogatásával
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Dokumentumfilm készül Kurtág Györgyről az NFI támogatásával Nagyívű dokumentumfilm készül Kurtág György világhírű magyar zeneszerzőről Nagy Dénes rendezésében, a Nemzeti Filmintézet (NFI) támogatásával.

Az NFI Filmszakmai Döntőbizottsága 290 millió forint támogatást szavazott meg a Kurtág címmel készülő dokumentumfilm gyártására. "Az idén kilencvenhat éves Kurtág György napjaink legismertebb kortárs zeneszerzőinek, a világháború utáni avantgárd nemzedék kiváló képviselőinek egyike. 2015-ben költözött haza Franciaországból, azóta Budapesten él. Bár az időskorral járó fizikai korlátok egyre szűkebbre szabják mindennapjainak külső kereteit, belső szellemi élete továbbra is rendkívül gazdag" - írják a közleményben. 

"A film különleges feladatának gondolom, hogy Kurtág messziről nézve sokszor bonyolult zenéjét közel hozza és megszerettesse a nézővel. Célunk, hogy emberi nézőpontból mutassuk meg az idős és őszinte embert, aki meri vállalni törékeny mivoltát a kamera előtt - ez a mély őszinteség adja a film gerincét. Egy ember, aki a zenében él, akit átragyog a zene szeretete. A film ugyanakkor arra is vállalkozik, hogy a film nyelvén közelítse meg Kurtág műveit, egyfajta vizualitást teremtsen a művek köré" - idézik a közleményben Nagy Dénest, a Természetes fény Ezüst Medve díjas rendezőjét, aki egyben a film forgatókönyvét is jegyzi. Mint írják, Kurtág életútja európai tájakon, életműve az európai zene- és kultúrtörténet több mint ezer évén vezet keresztül. A gregoriántól a legfrissebb kortárs trendekig a művészi zene valamennyi korszaka és stílusirányzata érdekli és hatással van rá, de az európai és magyar irodalom, illetve képzőművészet is meghatározó élményforrást jelent számára.

A dokumentumfilm Magyarország mellett a zeneszerző életének más fontos helyszínére is elviszi a nézőt, mint például Romániában Lugosra, ahol született és Herkulesfürdőre, ahol gyerekkora egy részét töltötte. A film a tervek szerint Franciaországban, Svájcban, Hollandiában, Olaszországban és Izlandon is forog. A közlemény szerint Kurtág György mellett olyan zenei nagyságok szólalnak majd meg a filmben többek között, mint Víkingur Ólafsson, Thomas Ades, Eötvös Péter, Rados Ferenc, Pierre-Laurent Aimard, Salvatore Sciarrino, Barbara Hannigan, Benjamin Appl vagy Heinz Holliger, kiknek megismerése Kurtág világának megértésén túl látleletet ad a klasszikus zenekultúra mai helyzetéről.

A Kurtág film producere Ugrin Julianna, aki számos nagy sikerű alkotást jegyez (Szerelempatak, Könnyű leckék, Folyékony arany), és akit az Egy nő fogságban című filmért a legjobb dokumentumfilm díjára jelölt az Európai Filmakadémia. A készülő film operatőre Dobos Tamás, zenei szakmai tanácsadója Fazekas Gergely zenetörténész. A Kurtág film a Budapest Music Centerrel együttműködésben készül, és a tervek szerint 2024-ben lesz látható.

A kép forrása: https://www.emb.hu/composers 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Beszámoló a Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivál szervezésében tartott Junior, illetve Gyerek- és Ifjúsági Filmes Pitchfórumról
Tiszeker Dániel & Lévai Balázs: Nyugati nyaralás

Más művészeti ágakról

Tasi Katalin: Lányka, tükörben. Pagony Kiadó, 2022
DH_BUDAPEST konferencia – 2022. 11. 23-25.
színház

A Dagerrotípia Fodor Tamás rendezésében a Stúdió K színházban
Erdélyi költők zenés irodalmi estje a Kis Présházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés