bezár
 

art&design

2022. 04. 25.
Időutazás a Néprajzi Múzeum fotós és filmes tartalmaival
Etnofotó néven indított új projektet a múzeum
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Időutazás a Néprajzi Múzeum fotós és filmes tartalmaival A Budapest Fotó Fesztivál ideje alatt induló Etnofotó oldal a Néprajzi Múzeum egyedülálló fotó- és mozgókép gyűjteményének izgalmas, eddig nem látható vetületét mutatja be. A muzeológusok exkluzív darabokat és tematikus válogatásokat tárnak fel a múzeum gyűjteményeiből, különleges időutazásra invitálva a szakmai érdeklődőket és a széles nagyközönséget is.

A Néprajzi Múzeum gyűjteményében a közel 225 ezer tárgy mellett egyedülálló néprajzi, antropológiai fénykép- és filmfelvételeket őriz, melyek a magyar nyelvterület és a világ népeinek életmódját mutatják be a 19. század második felétől napjainkig.

A néprajzkutatók maguk is sokat fényképeztek terepen, de igyekeztek az etnográfia iránt érdeklődőket is bevonni a gyűjtőmunkába, ezzel számtalan amatőr fényképész felvételével gazdagítva a múzeum anyagát.  Emellett fényképészműtermek, hazai és külföldi fotóművészek néprajzi témájú felvételeit is nagy számban őrzi a gyűjtemény.

A kialakított gyarapítási módszer egyik lényeges jellemzője, hogy lehetőség szerint a fotográfiák eredeti negatívjai kerüljenek be a gyűjteménybe. A kezdetektől így bővült például a Fényképtár egyik legkülönlegesebb része, a mintegy 75000 darabot számláló üvegnegatív gyűjtemény. Hasonlóképpen különlegességnek számít a több mint 330 színes, autokróm üveglemez is vagy a több tízezer darabot magában foglaló Diapozitív gyűjtemény. A Mozgóképtár anyagának nagy részét a néprajzi témájú 16mm-es filmfelvételek teszik ki. A legkorábbi felvételek az 1930-as évekből valók. A múzeum olyan ritkaságokat is őriz, mint a két világháború között amtőrfilmes használatra fejlesztett 9,5mm-es filmtekercsek.

Az Etnofotó blogon a Néprajzi Múzeum muzeológusai ebbe a több mint 340000 egyedileg leltározott fényképfelvételt és közel 400 filmet őrző egyedülálló archívumba adnak mostantól rendszeresen izgalmas betekintést. A képek és filmfelvételek nagy része a múzeum publikus adatbázisában is elérhető, az Etnofotó viszont bevezeti a látogatót az adott fénykép vagy mozgókép világába: feltárja keletkezési körülményeit, hátterét, tárgyát, kontextusba helyezi, elemzi, és érdekes háttérinfókkal látja el a nézőt.

A Mélység – élesség és a Fotó + történet rovatokban egy-egy fényképcsoport vagy kép bemutatása történik: az egyik első cikkből megismerhetjük például a múzeum legelső, F1 leltári számon őrzött fényképfelvételének történetét. Az oldal a gyűjtemény ritkaságainak bemutatása mellett, a Széles látószög és az Ajánló menüpontokban a hasonló tematikájú hazai és külföldi gyűjteményekre, kiadványokra és eseményekre is reflektál.

A Fotó Fesztivál programjairól részletes információ itt található. 

A négyzetes kép forrása: Néprajzi Múzeum honlapja

Jankó János felvétele
Kiskorpád, 1894
Üvegnegatív, 13x18 cm
NM F 1

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Szoborbontás félhomályban Szoborbontás félhomályban
Retrospektív írás az „Osztapenko maradhat? – Köztéri politikai szoboráthelyezések Budapesten 1990–1993 között” című kiállításról
art&design

A magány misztikája A magány misztikája
Recenzió Neogrády-Kiss Barnabás Solitude című fotókönyvéről
art&design

A világ, és ahogyan én látom A világ, és ahogyan én látom
Tudósítás Neogrády-Kiss Barnabás Szemmunka című tárlatáról tárlatának előkészületéről
art&design

A fürdő nem hazudik A fürdő nem hazudik
Bathroom – Sibitka Anna önálló kiállítása a Három Holló Galériájában

Más művészeti ágakról

gyerek

Ünnepeljük könnyűzenével a gyermeknapot
Május 29-én 10h-15h közt minden a gyermekeknek szól a Müpa körül
A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Janca Ákos válaszol
Lully–Molière: A kénytelen házasság


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés