bezár
 

építészet

2022. 04. 27.
Ballon kilátó a Mimóza-dombon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ballon kilátó a Mimóza-dombon Május 1-jétől várja a közönséget a városligeti Mimóza-dombon, az egykori sörsátor helyén létrejött Ballon kilátó.

A Ballon kilátó a járványhelyzet után újrainduló budapesti és magyarországi turizmus szimbóluma - mondta el a létesítmény keddi sajtóbemutatóján Városliget Zrt. vezérigazgatója.

Gyorgyevics Benedek emlékeztetett arra, hogy a beruházás a Városliget megújítási programjába illeszkedik: a Mimóza-domb területe a nagyjátszótér, a kutyás élményparkok, a sportpályák és az eddigi parkrészek világszintű megújítását követően kelt új életre.

Több mint 10 ezer négyzetméternyi zöldfelület újult meg a korábban itt állt, óriási sörsátor helyén, a hőlégballon felszállóhelye mellett pedig mosdó és kávézó is létesült - közölte.

Závodszky Zoltán, a BallonKilátó Zrt. vezérigazgatója hozzátette, az Aérophile a cég kérésére, Szinyei Merse Pál híres festményének mintájára gyártotta le a városligeti hőlégballont.

A francia gyártó ballonjai világszerte 37 országában működnek, évente több millió embert utaztatva a legnagyobb biztonságban - jegyezte meg Závodszky Zoltán. Mint hozzáfűzte azonban, ilyen kilátást más ballonból nem élvezhet a közönség, hiszen a Városliget fölé emelkedve egész Budapest panorámája az utasok elé tárul.

A ligeti Ballon kilátó szélcsendes időben 150 méter magasságba repül fel akár 30 főnyi, 6 évesnél idősebb utassal. A ballon mintegy 5 perc alatt éri el a 150 méteres maximális magasságát, ugyanennyi időt tölt el a levegőben, és szintén 5 percnyi idő alatt tér vissza a felszínre.

Az eszköz egy talajhoz rögzített, héliummal töltött hőlégballon, amely egyfajta szabadtéri liftként működik majd, tehát nem hagyja el a Mimóza-dombot - közölte a vezérigazgató.

A ballon tervezésekor kiemelt hangsúlyt fektettek a biztonsági előírások betartására: a rendszer szélsebesség- és iránymérővel, környezetihőmérséklet-mérővel, kupolanyomás-jelzővel és töltőgázhőmérséklet-mérővel is rendelkezik, az eszköz csak a megfelelő időjárási körülmények között emelkedik fel - hangsúlyozták az üzemeltetők.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Hiány és emlékezet című Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Interjú Merényi Dáviddal
építészet

Reflexió a girlscanscan Tripping on Modernist Monuments című kiállításáról

Más művészeti ágakról

Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés