bezár
 

art&design

2022. 05. 04.
Elhunyt Meda Mládková cseh művészettörténész és mecénás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elhunyt Meda Mládková cseh művészettörténész és mecénás Százkét éves korában kedden Prágában meghalt Meda Mládková neves cseh művészettörténész, műgyűjtő és mecénás.

 "Az újkori cseh történelem egyik fontos személyisége volt, távozása mindnyájunknak nagy veszteség" - jelentette ki Jirí Pospísil, a Mládek Alapítvány elnöke. "Meda Mládková rendkívüli személyiség volt, komoly nyomot hagyott nem csak a cseh kultúrában" - mutatott rá Martin Baxa kulturális miniszter a Twitteren.

Meda Mládková 1919-ben Észak-Csehországban született, és az 1948-as csehszlovákiai kommunista hatalomátvétel után Nyugat-Európába emigrált, Svájcban, Franciaországban és az Egyesült Államokban élt.

Az ötvenes évek második felében Párizsban művészettörténetet tanult, és megismerkedett Frantisek Kupka cseh származású festővel, akinek műveit később gyűjteni kezdte. Csehszlovákiába a hatvanas években kezdett visszajárni, számos neves kortárs művésznek nyújtott segítséget, megvette vagy népszerűsítette alkotásaikat. Férje halála után, 1989 augusztusában egész gyűjteményét Prágának adományozta.

A rendszerváltás után a Kampa szigeten megvette a Sovovy mlyny (Sova malom) nevű épületet, amelyben Kampa múzeum néven az egész gyűjtemény - Frantisek Kupka több mint 220 képe és rajza, Otto Gutfreund 16 szobra, cseh és szlovák művészek több mint ezer alkotása - méltó elhelyezést nyert. 

 

Kép: vltava.rozhlas.cz.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
art&design

Interjú Esterházy Marcellel a MODEM-ben tartott kiállítás kapcsán
art&design

Interjú Hegyi Lóránddal
art&design

Interjú Hegyi Lóránddal

Más művészeti ágakról

Nils Frahm: Day
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés