bezár
 

zene

2022. 05. 09.
Hangok és szavak erdeje – Pintér Tibor könyvbemutatója
Kis Présház, május 11., 20 óra
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Zeneesztétikai tanulmányokat és recenziókat tartalmazó kötet ritkán jelenik meg Magyarországon. Pintér Tibor, az ELTE BTK Esztétika tanszékének oktatója évekig írta Ex libriseit az Élet és Irodalomban, melyek mellett tanulmányozta a 18. századi klasszikus zenét, melyekből hosszabb tanulmányok születtek. Bali János zeneszerzővel-zenetudóssal mutatja be a könyvet a szerző a Kis Présházban május 11-én, 20 órától.

Mit is vesz kezébe az emberélet útjának bármely felnőttkori szakaszában, aki A hangok és szavak erdejébe téved? Pintér Tibor tanulmányokkal, könyvek bemutatásával vezet bennünket ebben a világban. Ablak nyílik az európai klasszikus zene elmúlt három-négy évszázadára, zenével kapcsolatos szokásokat és gondolatokat, zeneesztétikai folyamatokat ismerhetünk meg. Megelevenedik a korabeli és jelenkori gondolkodás a zenéről, játszásmódokról, miközben a szerző a legapróbb információmorzsának ugyanúgy tud örülni, mint a nagy gondolatoknak. A leghíresebb csomópontokat illik időnként újratárgyalni – itt sor kerül például a népszerű korszakát élő francia barokkra, a Don Giovanni és Kierkegaard viszonyára, de A varázsfuvola kapcsán felmerülő kínos kérdésekre is. Az Ex librisekben az Élet és Irodalom című hetilap olvasóinak 14 alkalommal mutatott be négy friss könyvet, így megbecsülhető, hogy több mint 50 minikritika – és a könyv harmadik harmadában néhány hosszabb – segítségével a közelmúlt könyvtermésének javát is átfoghatjuk. Az sem véletlen, hogy a kötet zárószövege Fodor Géza munkásságának állít emléket – a zeneesztétika, az operáról való gondolkodás itthoni megkerülhetetlen alakja volt, figyelmének irányai Pintér számára is meghatározóak.

Pintér Tibor zeneesztéta. Legfőképp a 18. század zenéje iránt érdeklődik. Az ELTE BTK Esztétika Tanszékének oktatója, az MTA köztestületi tagja. Orgonán, csembalón és zongorán játszik. A Prae Kiadónál korábban regénye jelent meg, A harmónia tébolya címmel.

Pintér Tibor: Hangok és szavak erdeje

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Darvas Ferenc és Várady Szabolcs szerzői lemezéről
Tatai Nóra dalestje
Háttérinterjú Zsoldos Dáviddal kulturális médiáról, zenei marketingről, testületekről, a magyar zenei élet nemzetközi megítéléséről
Rémisztő másság – a castratók tündöklése és bukása (2.)

Más művészeti ágakról

Lully–Molière: A kénytelen házasság
gyerek

Bármiről IS egy könyv jut az eszembe Bármiről IS egy könyv jut az eszembe
Interjú Balázs Eszter Annával, a Lampion Könyvek főszerkesztőjével
Daniel Kwan – Daniel Scheinert: Minden, mindenhol, mindenkor
irodalom

Zsolozsma téri bábszínház Zsolozsma téri bábszínház
Balassa Krisztián: Marionett fenomenál, Kalligram kiadó, Budapest, 2021.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés