bezár
 

irodalom

2022. 05. 20.
Megújult a Hévíz irodalmi folyóirat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megújult a Hévíz irodalmi folyóirat A koronavírus-járvány miatt egyéves kihagyás után megújult formátumban és átalakult rovatrendszerrel jelent meg újból a Hévíz irodalmi folyóirat, amelyet a névadó fürdővárosban május 19-én mutattak be.

Az idén 29. évfolyamába érkezett, Hévíz önkormányzata által továbbra is támogatott folyóiratot új formájában Vajna Ádám szerkesztő és Fehér Renátó főszerkesztő állítják össze, a jelen - első - számmal szimbolikusan búcsúzva az elődöktől, Cserna-Szabó Andrástól, aki 2018 óta, valamint Szálinger Balázstól, aki 2012 és 2018 között volt főszerkesztője a kiadványnak. Tőlük verset és prózát is közölnek, emellett poszterfiúkká előléptetve őket a Hévíz posztersorozatának keretében is leróják tiszteletüket az egykori főszerkesztők munkássága előtt.

A megújult Hévíz tematikus lapszámokkal jelentkezik, rovatai újakkal bővültek, terjedelme megnőtt. Az egyik új, állandó rovat a Cunami címet viseli, ez rendre egy hosszabb esszét foglal magában. Elsőként Bartók Imre írása olvasható a jelen tematika, azaz a forradalom hívószavára. Ugyancsak friss a Vízválasztó elnevezésű rovat, amelyben körkérdésre válaszolva, rövid esszében több szerző is kifejti a véleményét. A szerkesztők szándéka szerint minden lapszámban legalább egy olyan fiatal szerző is helyet kap, akik még nem rendelkeznek megjelent kötettel.

Újdonság továbbá az is, hogy az egyes számokban kevesebb szerző szerepel, ám több alkotással. Igyekeznek nyitni a világ felé azzal, hogy külföldi irodalmat is beemelnek - emelte ki Vajna Ádám. Hozzátette azt is, hogy néhány héten belül elindul a Hévíz honlapja, ahol a korábbi számok és tartalmak megtalálhatóak lesznek.

A lapot hat éven át irányító Szálinger Balázs a bemutatón azt mondta, nagy kő esett le a szívéről, hogy megmenekült a folyóirat. Az első versét szintén a Hévízben publikáló költő úgy fogalmazott, talán éppen az élteti a lapot, hogy mindig új és új arcot ölt.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kötetlenül: Veszprémi Szilveszter
irodalom

Bemutatták Tóth Réka Ágnes első, Ultraibolya című verseskötetét (Prae Kiadó, 2022)
irodalom

A Margó Fesztiválon mutatták be Terézia Mora Darius Kopp-trilógiájának harmadik részét (Kötélen, Jelenkor Kiadó, 2022)

Más művészeti ágakról

A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Kovács Balázs válaszol
A Kelet-Nyugati Alkotóműhely Felejtő című előadásáról
Fazakas Péter: A játszma
Szex.Újra.El. az Örkény Színházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés