bezár
 

irodalom

2022. 05. 20.
Megújult a Hévíz irodalmi folyóirat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megújult a Hévíz irodalmi folyóirat A koronavírus-járvány miatt egyéves kihagyás után megújult formátumban és átalakult rovatrendszerrel jelent meg újból a Hévíz irodalmi folyóirat, amelyet a névadó fürdővárosban május 19-én mutattak be.

Az idén 29. évfolyamába érkezett, Hévíz önkormányzata által továbbra is támogatott folyóiratot új formájában Vajna Ádám szerkesztő és Fehér Renátó főszerkesztő állítják össze, a jelen - első - számmal szimbolikusan búcsúzva az elődöktől, Cserna-Szabó Andrástól, aki 2018 óta, valamint Szálinger Balázstól, aki 2012 és 2018 között volt főszerkesztője a kiadványnak. Tőlük verset és prózát is közölnek, emellett poszterfiúkká előléptetve őket a Hévíz posztersorozatának keretében is leróják tiszteletüket az egykori főszerkesztők munkássága előtt.

A megújult Hévíz tematikus lapszámokkal jelentkezik, rovatai újakkal bővültek, terjedelme megnőtt. Az egyik új, állandó rovat a Cunami címet viseli, ez rendre egy hosszabb esszét foglal magában. Elsőként Bartók Imre írása olvasható a jelen tematika, azaz a forradalom hívószavára. Ugyancsak friss a Vízválasztó elnevezésű rovat, amelyben körkérdésre válaszolva, rövid esszében több szerző is kifejti a véleményét. A szerkesztők szándéka szerint minden lapszámban legalább egy olyan fiatal szerző is helyet kap, akik még nem rendelkeznek megjelent kötettel.

Újdonság továbbá az is, hogy az egyes számokban kevesebb szerző szerepel, ám több alkotással. Igyekeznek nyitni a világ felé azzal, hogy külföldi irodalmat is beemelnek - emelte ki Vajna Ádám. Hozzátette azt is, hogy néhány héten belül elindul a Hévíz honlapja, ahol a korábbi számok és tartalmak megtalálhatóak lesznek.

A lapot hat éven át irányító Szálinger Balázs a bemutatón azt mondta, nagy kő esett le a szívéről, hogy megmenekült a folyóirat. Az első versét szintén a Hévízben publikáló költő úgy fogalmazott, talán éppen az élteti a lapot, hogy mindig új és új arcot ölt.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés