bezár
 

színház

2022. 05. 21.
Bábszínházak találkozóján Kecskeméten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bábszínházak találkozóján Kecskeméten Június 12-e és 16-a között 34 színháztermi és 14 szabadtéri előadást mutatnak be a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján Kecskeméten.

Bodor Éva, a kecskeméti Ciróka Bábszínház munkatársa elmondta: az elmúlt három évtizedben folyamatosan nőtt a műfajjal foglalkozók száma, ezért az idei, tizenötödik találkozón már 25 társulat produkciója szerepel a programban. A rendezvény hatodik napján pedig szakmai fórumokon vehetnek részt az érdeklődők. Nem változott az elmúlt harminc évben a rendezvény jellege, hiszen a találkozó továbbra is olyan szakmai rendezvény, amely nem válogatott produkciókat hív meg, minden társulat maga dönt arról, hogy milyen előadással lesz jelen. A programban kiemelt helyen szerepelnek a napi szakmai megbeszélések, amelyeken a bábos szakma elismert alkotóinak közreműködésével vitatják meg - a látott előadások mentén - a bábműfaj aktuális kérdéseit, a továbblépés, fejlődés lehetőségeit. 

Szkéné színház

A kilencvenes évek vége óta hagyományosan az egyetemi képzésben résztvevő bábszínész szakos hallgatók bemutatkozására is lehetőséget nyújt a rendezvény. A jubileumi találkozón a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős, bábszínész szakirányú osztályának Anima című előadása mellett a rendező szakos hallgatók produkciói is láthatóak lesznek: Maróthy Anna Zorka rendezésében A halhatatlanságra vágyó királyfi, Cseri Hanna rendezésében a Mundstock úr, valamint Fodor Orsolya rendezésében a Kacsa, Halál, Tulipán.

Eljönnek a határon túli színházak képviselői is - Rozsnyóról, Kolozsvárról, Nagyváradról, Marosvásárhelyről, Szatmárnémetiből, Székelyudvarhelyről, Sepsiszentgyörgyről és Szabadkáról -, akik szakmai résztvevőként a kezdetektől figyelemmel kísérik a rendezvényt.

A találkozó június 11-én és 12-én kétnapos szabadtéri programsorozattal egészül ki Kecskemét főterén, ahol népszerű előadások, szórakoztató játékok várják az érdeklődőket.

A Hírös Agórában és a Kelemen László Kamaraszínházban pedig a debreceni Vojtina Bábszínház Vas Laci, a békéscsabai Napsugár Bábszínház Pán Péter és a győri Vaskakas Bábszínház A dzsungel könyve című vendégelőadásait nézhetik meg a tanév végén kikapcsolódásra vágyó családok. Látható lesz a budapesti Kolibri Színház Emma csöndje című darabja is, amely elnyerte idén az év legjobb gyermekszínházi előadásának járó Üveghegy-díjat. Az áprilisi, X. Kaposvári ASSITEJ Biennálén Kuthy Ágnes rendező, a Ciróka Bábszínház művészeti vezetője a hallgatói zsűri különdíját is megkapta.

A bábszínházak találkozóját 1991-ben a Kovács Géza igazgatása alatt működő kecskeméti Ciróka Bábszínház azért hívta életre, hogy egy olyan szakmai fórum segítse a műfaj hazai képviselőit, amelyen a bábszínházi alkotók megismerhetik egymás munkáit és beszélgethetnek a szakmát érintő aktuális kérdésekről. Az első rendezvényen, 1992 tavaszán még csak hét társulat mutatkozott be, három nap alatt összesen kilenc produkciót láthatott a közönség.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
Istentelen ifjúság a Radnóti Színházban
John a Latinovitsban

Más művészeti ágakról

Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés