bezár
 

zene

2022. 06. 15.
Tartalmas évadot zárt a Szegedi Szimfonikus Zenekar
Hosszú idő után minden bérletes koncertjét eredeti időpontban tudta megtartani a zenekar
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tartalmas évadot zárt a Szegedi Szimfonikus Zenekar Tartalmas évadot zárt, és két esztendő után valamennyi bérletes koncertjét az eredeti időpontban meg tudta tartani a Szegedi Szimfonikus Zenekar - közölte Gyüdi Sándor igazgató karmester kedden az együttes székhelyén, a Korzó Zeneházban.

Az évadzáró társulati ülésen a művész hangsúlyozta, Szeged kulturális élete rendkívül komplex, kiemelkedőek az intézményi együttműködések. A zenekar már nemcsak a Szegedi Nemzeti Színházzal és a Szegedi Kortárs Balettel hoz létre közös produkciókat, hanem a Kövér Béla Bábszínházzal is. A Csodafa című előadást a zenekar hangfelvételével játsszák, a Csokimatiné sorozatban pedig a mesélő muzsika történeteit bábok mutatják be a gyerekközönségnek - mondta az igazgató.

A felnőtt és a gyermeknek szóló bérletes előadások mellett újra szép számban játszott ifjúsági koncerteken az együttes, és a Lázár Ervin Program keretében megrendezett hangversenyeken is kétezer diák vett részt, akik a zenélésbe is bekapcsolódhattak - közölte Gyüdi Sándor. Kifejtette, a zenekar kulturális missziója szempontjából is fontos lenne, hogy a program a következő évadban is folytatódjon.

Az együttes játszott a Szegedi Nemzeti Színház zenés produkcióin, a Szegedi Kortárs Balett előadásain az országban több helyen, ahogy koncertjeivel ellátogatott számos nagyvárosba, így Temesvárra is. Ősbemutatóként adták elő Tóth Péter - a Dante 700 programsorozat keretében írt - Isteni pokol című oratorikus művének vegyes kari változatát, illetve Barabás Lőrinc Játék - Egy nem létező film zenéje című darabját.

A zenekar a hónap végén fellép a szegedi karmesterkurzus zárókoncertjén, július 13-án megtartja hagyományos Ajándékkoncertjét a Szegedi Szabadtéri Játékokon, majd közreműködnek a fesztivál operabemutatóján, a Traviatán. Augusztus végén pedig egy új kezdeményezésben, a tervek szerint 2023-tól induló szegedi nemzetközi karmesterverseny "nulladik évén" vesznek részt.

A társulat titkos szavazáson megválasztotta az évad művészét, az elismerést Szabó László kürtművész kapta.
 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Háttérinterjú Balogh Máté Andrással, a kortársPRos Kft. és az Art is Business Egyesület alapítójával a kulturális és a forprofit szféra egymásra találásáról, igényekről és lehetőségekről
A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Kecskés D. Balázs válaszol
Balogh Máté és Tornyai Péter kantátáinak előadása
Gondolatok a Magyar Állami Operaház Parsifal-közvetítéséről

Más művészeti ágakról

Beszélgetés Kazsimér Somával a Hosszú beszéd című performanszról
A Kelet-Nyugati Alkotóműhely Felejtő című előadásáról
Borda Réka: Égig érő csalán, Scolar kiadó, Budapest, 2022.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés