bezár
 

irodalom

2022. 06. 23.
Irodalom és zene a Zsámbéki Nyári Színházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Irodalom és zene a Zsámbéki Nyári Színházban Radnóti versei, levelei, naplójegyzetei, Grecsó Krisztián zenében életre kelő prózái és Kollár-Klemencz László sváb családjának regényes története is megelevenedik szövegben és dalban a Zsámbéki Nyári Színházban a következő hetekben.

A Zichy-kastély udvarán az irodalmi-zenés esteken ismert színészek, zenészek és írók váltják egymást a színpadon. Mácsai Pál és Dés László szerkesztésében jött létre a Nem tudhatom - Radnóti és korunk című előadás, amelyben Mácsai Pál és Fullajtár Andrea előadásában hallhatók Radnóti Miklós eddig kevésbé ismert és ikonikus szövegei is. 

Az előadást a szövegekre érzőn reflektáló zeneszerző, Dés László improvizatív szaxofonjátéka és zenésztársai, Dés András és Fenyvesi Márton teszik teljessé június 24-én Zsámbékon a Zichy-kastély udvarán. Grecsó Krisztián író és Beck Zoltán énekes-gitáros, a 30Y együttes alapítója és dalszerzője a színpadon zenében és szövegben inspirálva egymást megidézi a mestereket és megmutatja, hogy minden alkotás gyökere, legyen az zene, vagy irodalom, közös - olvasható a program ismertetőjében. Július 3-án Zsámbékon a Grecsó-szövegek életre kelnek, úgy, ahogy a szerző regényeiben olvashatók és úgy is, ahogyan még nem hallhatta őket a közönség.

Kollár-Klemencz László saját sváb családjáról írt, Az Öreg Banda címmel megjelent nagyívű regényének gyerekkori emlékek, családi anekdoták, legendák, fikciók és dokumentumok adták az alapját. A regényben végigvonul a zene, azaz az újhartyáni Öreg Banda, amely fontos szerepet kap a közösség életében. "Kollár-Klemencz László írói és zenészi léte itt ér össze, regényben és színpadon egyaránt" - fogalmaznak a közleményben. Mint kiemelik, az alkotó személyes vallomása család- és zeneregény, egyúttal Újhartyán fiktív krónikája is, amely július 8-án egy másik sváb hagyományokkal rendelkező településen, Zsámbékon hallható.
 

A Zsámbéki Nyári Színház programjáról a https://zsambekiszinhaz.hu/musor-2022/ linken található meg további információ.

 

Kép forrása: https://www.facebook.com/zsambekinyariszinhaz

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Rómeó és Júlia 2. avagy a Gyönyörök Palotájának könyvbemutatója
Bemutatták a Neon-Budapestet, egy mémoldal politikai szatíráját
Újabb tárca a 2023-as FISZ-táborról

Más művészeti ágakról

gyerek

Gyermekprogramokkal, Kosztolányi-esttel és Misztrál-koncerttel várják az érdeklődőket a Hild-villában
Beszámoló a 19. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválról (szeptember 7-9.)
Velencében láttuk Reisz Gábor legújabb filmjét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés