bezár
 

art&design

2022. 06. 30.
Bemutatkozik Debrecen és a Modem Berlinben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bemutatkozik Debrecen és a Modem Berlinben Debrecent és a nagyváros múzeumi negyedének legfontosabb intézményei között számon tartott Modern és Kortárs Művészeti Központot (Modem) bemutató minifesztivált tartanak a német főváros magyar kulturális intézetében, a Collegium Hungaricum Berlinben (CHB).

A péntekig tartó programsorozat apropója, hogy a Modem legnagyobb nyári kiállítása a Berlinben élő Lakner László, a magyarországi neoavantgárd vezető alkotói közé tartozó Kossuth-díjas művész több mint négy évtizedet átívelő munkásságáról szól.

Debrecenben a képzőművészet mellett az irodalom, a zene és még sok minden más, "a kultúra minden ága otthonra talál" - emelték ki a CHB közleményében, amely szerint a retrospektív tárlat mellett egy sor további izgalmas helyi projektet is bemutatnak. A CHB saját projektekkel is készült a Debrecen Berlinben című, június 24-én kezdődött fesztiválra. Ezek középpontjában az alföldi város egyik leghíresebb írója, Tar Sándor művészete áll. 

Németh Hajnal "Szimultán város" című filminstallációjában Tar Sándor "Szőke város" című, 1969-ben született versét dolgozta fel. A felvételen a verset magyarul felolvasó színész, Keresztes Tamás előadását párhuzamosan fordítja három hivatásos szinkrontolmács, így egyszerre három különböző német nyelvű verzió jön létre, amelyet improvizatív zenei előadás egészít ki.  A "Szőke város" a debreceni Déri Múzeum kiadásában jelent meg 2017-ben, a "Tájékoztató" című kötetben. Tar Sándor ebben a művében a drezdai kalandjairól és tapasztalatairól írt. A szerző 1967-től 1970-ig vendégmunkásként, majd 1975-76-ban a helyi magyar munkásotthon vezetőjeként dolgozott az akkori NDK-ban fekvő Drezdában. Szociografikus műve nem ment át a cenzorok szűrőjén, mert a benne ábrázolt munkásotthoni élethelyzetek és a fiatal munkások viselkedése nem felelt meg a hivatalos ideológiának. 

Tar Sándor művészetének szociográfiai vonatkozásait emeli ki a CHB másik projektje is, a "Lehetőség" című kiállítás, amely az író hagyatékából származó fényképekből és szövegrészletekből áll.

 

Kép forrása: https://hu-hu.facebook.com/modemdebrecen/

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában
Az antropomorf jelleg mint animációs karaktertipológiai megközelítés
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban

Más művészeti ágakról

Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés